[高級木結他L入] 大家點排呢啲牌子?

39 回覆
4 Like 0 Dislike
1. Santa Cruz
2. Bourgeois
3. Collings
4. Lowden
5. Furch
6. Martin
7. Taylor

比較少人識1-5,淨喺成日討論Martin同Taylor
新Martin根本唔好聲

個人覺得
OM -> Santa/Bourgeois
D -> Bourgeois/Collings/Martin
GA/000 -> Lowden/Taylor
性價比 -> Furch (相對平啲有靚木)

大家點睇?大家又用緊邊枝?
furch red deluxe 上網見到 超靚仔

taylor ps14ce彈咗十幾年都唔想換結他
舊版X-braced嘅taylor永遠屌打新V-braced嗰批
但喺custom shop taylor有嗰好嚴重嘅問題
就喺佢top wood得好少選擇...淨喺一味用Sitka Spruce
Adirondack都唔多枝更唔好講cedar/(sinker) redwood/Engelmann/Italian/German/Swiss Spruce
啲聲唔太特別所以我買custom一定唔會首選taylor

話說你呢枝B/S喺咩木?
African blackwood/Macassar ebony/Cocobolo?
HKD 3-5萬有Cocobolo B/S同Ziricote fingerboard
重配埋Arm bevel重有邊間廠做到?
Lakewood?
巴/絲有眼光
嗰人覺得Lakewood定位似喺打Furch多啲
行中高階性價比路線
咁講法其實Maton都喺呢條路
點睇Ayers?我見都係幾萬蚊 講緊係加埋啲custom inlay
不過好似得台灣同日本先有人氣啲
martin 同 taylor 唔係高階嘅話可以話性價比勁低
Ayers比較新 得16年歷史
我真喺唔太清楚 答唔到你QC點 費事講錯嘢

可能要刨下台灣嗰邊啲評測
巴打想買枝custom?筆直幾多?
睇你點定義「高階」啦
不過買Martin/Taylor真喺至少買All solid wood嘅型號
Martin至少買15 Series Taylor至少買300系列

好多人貪平買大牌子但唔喺買全木 聲差好遠
Eastman ?
學生仔一名 上年用晒啲pt錢買咗支一萬蚊嘅
雖然而家都已經好滿足 但係仲係咁睇啲貴琴
諗住畢業之後返全職
就整支起碼有自己簽名嘅琴嚟獎勵自己
當有一日你想玩電結嗰陣
你又會發現喺另一嗰深淵
冇研究Eastman 唔清楚
感覺都喺中高路線
相對間廠細啲 年產量少啲 但唔代表冇好嘢
只可以講
Lowden 係驚為天人
係一個好響亮,好open, 好開放好開揚既聲
係我彈過最響既木結他,就算佢細支既model 都大聲過其他牌子既大結他好多

明明正常黎講木結他面板應該愈薄愈好聲,因為愈易震動。但lowden 個面板厚撚到一塊等於人地三四塊,一樣超震又好聲
仲要條頸好舒服好好彈

Fingerstyle 一流,掃chord 彈唱就要睇spec, 有d spec 個聲真係有機會爆左d

除左貴,其他方面根本一流
同意Lowden fingerstyle靚聲嗰point
唔識點形容 佢啲聲喺好woody嗰種

我都諗緊出枝lowden定bourgeois
bourgeois就vintage-voiced少少 好似啲舊martin咁

兩間都差唔多咁貴
不過我好似唔覺香港有lowden代理/dealer?
我知bourgeois有
Guitarsofa
湯你啲takamine 感覺好普通 無什麼特色
感謝ching介紹
Lowden 個聲係得佢自己獨有,其他牌子完全唔會係咁既感覺,抄都抄唔到

唔止係靚聲,直頭大聲公咁,好響好正。我大大話話都有5 6支,用完冇得返轉頭

建議你可以上網買,reverb 到搵完再自己contact 間樂器行,如果間樂器行係歐洲地區,你可以再問佢拎個退稅價,平好多

35系列起有特別既木,你玩fingerstyle 我建議F size, 想個聲細緻d 可以S size 都得(同om size 好近似),就算係S size個音量都係好勁

當然你特別有自己想要既木既組合都可以custom, 等幾個月
日本頂級木結manufacturer我都喺推Water Road
不過應該冇乜人識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞