一人一部揸過覺得最好嘅車

173 回覆
15 Like 118 Dislike
我都唔係好識答你, 因為我平時都係正常揸, 所以唔太揸得出分別, 只能夠話如果落雨同雪地揸AWD係比較穩定同安全, 其他要搵車手CHING答你了
CHING可唔可以請教下EJ保養點解會麻煩D? 第一次玩EJ, 重諗緊好唔好長KEEP住架車
長話短說
EJ引擎設計有天生缺陷
Cylinder 4 會特別高溫
Overall 成副引擎對震爆好sensitive
加上因為廢氣問題
原廠tuning 非常之lean, 令到副引擎更加熱
所以EJ成日壞幾樣嘢: piston ring/ head gasket/ rod knock

如果你第一次玩掃把佬, 有幾樣野做可以拎部車壽命長啲

1. 搞好Cooling (參考cylinder4 cooling mod)
2. 勤換油/ 火嘴 (Ngk 1 step cooler)
3. 熱好車先好踩
4. 唔好high gear high load (慢車三波地板油等turbo着)
5. 加個oil catch can/ air oil separator 防機油氣

揸得掃把佬要有心理準備隨時要rebuild engine
我對香港整車嘅嘢唔係太熟
除非你搵到間車房可以幫你成副引擎rebuild
唔係我建議你上美國IAG 睇定rebuild 要幾多錢先決定

你做足晒我以上講嘅嘢都有機會會出事
Vellfire 3.5 空間大 唔識壞 又好力
E46 328i
Boxer 打平副引擎放其實冇關係
啲人成日話地心吸力令到引擎特別容易受損其實係錯
波子都係咁啦佢哋啲車非常之襟玩

大家可以睇吓掃把佬用幾多機油 vs 波子911 用幾多機油大約都知道係咩事

如果budget 容許我建議加個大啲嘅oil cooler, 大啲嘅 oil pan (killerb)

EJ 一有oil starvation 就玩完
Best daily driver so far - RS6
Alfa Romeo Giulia
RS3
此po已完
謝CHING
mini
ek9
墜落嚟搖下搖下好好軚感
Mazda CX8
呢啲車玩熱血、操控同駕駛感受。

直路快玩個速度感嗰啲車,狂踩油門有邊個唔識

二樣嘢嚟
巴打點睇evo 567,講緊保養維修

我諗緊好唔好揾返部玩下

聽聞個差速好似煩煩地
楂過最難忘嘅車係S660 JW5
本身已經鐘意呢類細車仔好有Kart feel
佢副六速棍係我楂過之中
無論行程/質感/擺位最好的一個

楂過/試過/擁有過嘅棍波車有
JW5, FD2, DC2, BE5, CK4A, ZZW30, SW20, ES8, EP91, FC3S, FD3S, AP1, Z33, GD3, GDA, AE100, ZC11S, AUCDW, GVB, NCP10, FK2, R50
S660 真係幾型仔,但仆街軟頂...,好唔好渣?
你渣過電車未?未渣過學乜野人講駕駛樂趣?
揸咗4年幾tesla
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞