[NAS請教] RAID 問題

39 回覆
0 Like 0 Dislike
咁用邊raid 最穩陣
任何raid都做唔到100%安全,唯有定期備份係最低風險
所謂raid嘅容錯率只不過係俾個機會你快啲backup
我都係繼續用raid5,重要資料就買多隻hdd 定期冷備份
比你笑死
其實要最安全係咪要 RAID 5/6/1/10 嘅 NAS 再加 offline Backup?
Primary use 用 NAS,定期再由 NAS backup 落 offline disk 咁?
而家 NAS 多數有 USB port ,係咪就係用嚟 backup 個 NAS 用,未買過 NAS 唔係好識
暫時最安全嘅係raid 加3-2-1備份(可以自己google),不過成本太高一般人唔會用。
我嘅原則係重要資料最少要有兩份,盡量唔好擺埋一齊,個raid炒咗嘅時候首先要backup啲未backup嘅資料再決定rebuild定重灌。
多數nas 嘅usb port用嚟接外置硬碟/手指,之後係nas 入面會搵得返,亦可以set做插入之後自動backup啲嘢上nas
即係backup你個backup
搞到想入坑,但又好劣
大家 offlline back up 用咩?

DAS 咁 raid 0 ,set 碟用果下先開?
喺backup 好data 前,唔好熄機。
RAID 0 咁頂癮
當年讀書教到RAID嗰陣
個Prof.好強調RAID cannot replace Backup
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞