[NAS請教] RAID 問題

39 回覆
0 Like 0 Dislike
一直用 synology 1bay,但近期開始出bad sector
想update 2bay / 4bay行 raid
想問下synology 既raid容易炒嗎?
其他search 到 話佢個raid 5 rebuild 時易炒,咩都無曬

如果係咁 2bay 玩mirror係咪最穩陣?
4 bay RAID 10
咁樣就成本好高同容量減少
mirror幾時都最穩陣
有隻 synology 2 bay, 行raid 1不過八年前左右買。暫時未壞過。兩隻WD RED NAS 專用2T hard disk
2bay要安全得 raid1選擇
RAID 10容量有幾減少 唔係四隻RAID 1
你驚RAID 5出事, 純RAID 1又驚冇容量, 唔RAID又驚唔安全
咁10就係唯一選擇
想問下 買左4bay + 2HD 行raid 1 先 ,到唔夠用買 兩隻HD 行多組raid 1 係咪可以咁?
raid 5 rebuild 時易炒<-主要係你單碟10TB以上
個問題叫URE, 如果係細碟既冇咁易出現
https://magj.github.io/raid-failure/
4隻6T 已經得返24%
自己查番自己隻HDD個URE係10^?次方
say MG06A
係10^15,咁就有87%
所以大容量HDD用企業版就有而個優勢
當然你可以搏,或者上RAID6, depends on 你覺得data/uptime貴, 定HDD貴定係Bay位貴

都係果句, 重要野記住做(多幾份)offline backup
RAID並唔可以代替backup
而期D QNAP咁中加密, 你RAID 100都冇用
即係RAID 5 lost 1個bit 都recover唔到?
SHR 會唔會好過Raid 5?
或者再退後一步諗
其實你有冇需要RAID
好多時RAID 係為咗downtime
如果你屋企用既話
定時自己 gut 隻 usb hdd 去 offline backup會唔會更simple更加係你想要
ps 唔好咁傻諗住長插
Bit wise 睇已經炒左data,我都唔知會點
SHR佢都係會RAID5
家用raid直接backup喇
最近有需要研究backup方案
如果我淨係想backup下d 片 歌 相呢d
都有6TB以上既需要

因為黎緊會離開香港一段時間 想帶埋走
其實係咪應該買個大容量hdd好過砌set Nas拎走?
同埋想問下nas係咪開始左就無得熄機?
近排想重新set up 個NAS
4BAY 唔用SHR/RAID 5 好難搞喎
總之果句,最好backup
計下接唔接受到URE個風險
我用raid 0玩左8年 唔會接受唔到raid5
不過係估唔到個機率有咁大 以為萬份之一

咁如果真係rebuilt唔到 仲可唔可以拎其餘3隻HDD既data走?
nas用先插都得?
我有隻ds920+ 插緊4x12tb
raid 6 有20gb
但中約只係用左4tb
想轉返做4隻6tb
有無無痛更換方法?
是但甩一隻12TB出黎變返standalone,抄走果4TB data之後隨便玩啦
S記幾年前試過,諗住幾3tb x4換做6x4,換咗第一隻俾佢rebuild, 屌你run咗一個鐘話個raid已經損毀,驚嚇過俾肥媽強姦。即刻熄機拎返新插同損毀嗰隻出嚟,插返之前拆出嚟擴容嗰隻,好在read得返,即刻抄晒啲嘢落電腦再從新灌落返落新raid度
咁係用raid5??
係,嚇到屎都標埋出嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞