大家prefer resume 係邊種格式

228 回覆
363 Like 207 Dislike
好多時都係印黑白 留意返底色同文字會唔會炒就得
點解
用表格砌好再隱藏格線就可以好快排到版
Same
香港地嘅HR 寫幾隻字咪算囉

I’m willing to work like a dog
大部份垃圾HR CV同Resume都未識分
但通常香港係偏向CV
Siuma

我就整到呢種咁分兩個columns
簡單又靚
Experience skill嗰啲header就可能落埋underline同整大少少字體咁print黑白都睇到
我都想好似你咁
多啲位寫work exp 同extra curriculum
用緊linkedin gen出嚟嘅resume
resume花巧野唔需要多,個個都係睇個餡
UX design / 排版都係一門學問
你份CV 夠eyecatching又唔浮誇,又做到一眼望曬重點資訊嘅話,HR睇都睇得舒服d
所以點都係有少少design, 用顏色分section著數d
其實 CV 最緊要都係清楚,幾年前公司請人嗰陣,我有幫手 in 過人,其實都係睇個應徵者有冇料,做唔做到嘢,同埋溝唔溝通到
第三張就係我上次cv個format
仲用word整真係有d老土
可以上 canva 搵d無咁花巧既 template黎整
可以save做pdf
見過啲人用高達駕駛員個五角形能力圖笑撚到癲

應該係俾呢啲濕鳩網水左
邊種格式都好
唔好用word send出黎亂哂格式就得
同埋要descending order
HR每日要睇幾十至一百個CV
唔好搞咁多嘢啦
第一個版本最friendly
最緊要整潔易睇
寫清楚key skills同experience

至憎見印度IT狗寫到個CV立立雜雜
懶係有styles
大陸人就寫到天花龍鳳句句都自誇
咁你自己斷正啦,你咁嘅相貌點寄得相俾人睇架?
創意職業先要突出
唔係就簡單易睇就最好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞