[美股 期權] 快啲入嚟屌醒我 !

66 回覆
1 Like 14 Dislike
Yes !

但我已經即刻 Short Call $195, 賺返 $3.2k HKD

咁你均價唔會係$190啦,應該$18x
絕對唔建議為返家鄉short遠期call,你仲要揀咁遠
正股未到期可能已經升返,到時你張期權又要蝕,唔平倉嘅,到期隻股可能又跌返
正股而家超賣緊,睇你對正股有冇信心
有就其實可以睇多一兩星期升唔升得返一部份
做long put 咪得 到時到期行權放返貨
做short call 風險好大
利申:跟書學
有貨sc0風險(牛牛除外
你尼個倉仲有得救, 不過你基本功真係太差。 你賣鬼左佢算啦~ 廢時搞亂你, 唔好搞option 先, 隨時你愈搞愈衰。
痴撚左線咩

你想 keep 貨,你睇佢黎緊三個月升定跌先
你揸住正股咪 SC $200 再 LP $150
咁咪有野兜底唔怕佢穿 $150 又唔會損失回本機會,仲要成本唔貴
Ching ~ 咁畀著係你會點做 ?

我已經諗住 星期一 Short 返張 6月尾 $180 Call

Delta 0.349 , hkd$3.3k 期權金
我有貨。。。 風險大啲乜@@?
lp當保險嘅通常都係變廢紙

隻股唔太差嘅話我覺得做sc都夠
我會搵做到幾deep in money 既SC, 比較高delta 既, 盡量食價內值既跌幅, 執少量時間值做本。

之後會係上面做多個short call sprea。再係歷史高做個naked short call。

成個部署:

3 張Short Call; 2 張 Long Call.

1 張自身有貨做protection, 做deep in money 係博佢再跌多浸, 到時甩張short call , 如果一沉比起就比貨, 如果跌完有見底跡象就平貨食左內在值再搵位做多次。

另一組係spread 食佢橫行既機會或下跌。

再一張naked short call 明食佢時間值, 用張d Premium作警戒線。

成組野既風險:
1. 急升:
成個組合最大risk 係張naked short call, 如果佢裂口爆上歷史高炸落黎, 輸得會好金! 如果慢升仲有時間拆, 爆升真係輸, 亦輸得心服口服。
Ching 話完人 on9 又唔擺底個建議
好似冇乜說服力
學到野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞