[美股 期權] 快啲入嚟屌醒我 !

66 回覆
1 Like 14 Dislike
買書睇 而家咁多
期權金多啲
今年都係牛皮~

樂園又未開得返哂; 串流媒體又比Netflix食住
跪求你屌得 得詳細啲
你有冇耐性等咁耐先?
而且仲有咁長時間,市況可能同而家好唔同
如果你揀咗Case 1,大升你又會後悔賺得少
如果你揀咗Case 2,大跌你又會生不如死
錯邊個位呀 @@?

我就係有100股貨仔
你話唔想 keep 貨,咁 short 乜?即刻賣啦。
你話想減低成本,想 keep 貨,跟住 short put。錯啦,short put 接貨你輸得仲多。
你個情況 可以short call做covered call降低成本
Short put多數係預左接貨先用
100股DIS 成本價$190 現價$171 unrealized loss = $1900

1. 你short 1張 22年1月既$175 call
基本上就係covered call, 你會收到大概$1900期權金, 但你要hold貨hold到22年1月
情況1: 22年1月 DIS高過175 > overall position無贏無蝕
情況2: 22年1月 DIS低過175 > 有$1900期權金幫補下
問題: 你要hold貨hold到22月1月

2. 先賣晒100股 再 short 22月1月 185P
基本上就係cash secured put, 你會收到大概$2100期權金
情況1: 22年1月 DIS高過185 > 先蝕1900 後賺2100 = +$200
情況2: 22年1月 DIS低過185 > 你用 164 effective 買100股 DIS
總結:
你用大概半年時間 >
Case1:
Max Profit = 0
Max Loss = (190 - 個時股價) * 100 - $1900

Case2:
Max Profit = $200
Max Loss = $1900 + (164 - 個時股價) * 100
*所有野講緊美金
師兄 堅料
自己諗

研究下可行性
實際上係少左

拎一個月後到期short $175 call為例,價格~$8

你七個月後到期short $175call ,價格~20

理論上如果張call無行權,你可以做七個月內做7次covered call

即係收到$56x100既錢

當然$175係價內期權唔多準(易被行權)

不過根據我經驗做1-2個月係最好
多謝師兄 分享

做 Covered Call , 通常個 Delta 果啲會點揀?
留名學野
睇你點睇個dis前景 你覺得唔年大升大跌就賣貨再做shortput 起碼唔駛hold住筆貨係到先
就咁buy and sell算吧啦
咁做成個倉套到2022年
美股睇delta輸死
如果你唔想keep貨 -> short call ITM 30-45DTE
揀strike睇extrinsic value
但要夠深 確保到期日可以被call走

如果你想keep貨又怕佢繼續跌 -> short call 再拎啲SC權金 Long put一張 最好可以有credit或者0 cost
揀DTE就睇你想keep幾耐
即係collar strategy
唔想keep就做近價sc 唔使煩
我自己都唔係好熟

不過我會問自己一個月目標價幾多

有肉食就Short call,如果權利金太少就唔short
樓主呢100股咪short put接返嚟先?
係就扣埋期權金先計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞