公務員薪酬趨勢結果下周出爐 18萬公僕或疫市減薪 工會爭凍薪

222 回覆
139 Like 33 Dislike
康民轉比physical
政府牙醫醫生轉比乜健物健
香港私人市場都係閪㗎啦
參考吓美國
消防救護跟美國仆街囉,救就會救,跟住準備老破
give and take啫
香港太多人濫用公家嘢
公院長期overload,急症室有排等
要解決呢個問題,唔玩美國mode仲可以點?
而家市況咁差,冇被裁員已經偷笑,公務員都只敢要求唔好減薪,提都唔敢提加薪。但柒婆今年剛剛大幅度加咗自己人工,加幅超過8%,其身不正,點能服眾?
警察加咁多,而家就全體一齊減,咩玩法
都要有人肯bye肯跟住玩先得架
好似陶傑話齋、壞人做件事都要有蠢人配合先出到個惡劣嘅效果,黃子華口中嘅花生友性格咪就係其中一環嘅催化劑。當公務員要減人工,公營機構或者跟政府pay scale 嘅ngo 就有藉口減,到成個公共服務行業都減時難道私人公司會咁好人唔用呢個咁好嘅藉口跟風不過一freshgrad 月入五萬嘅專業批鬥師應該會即刻腦細上身兼懶得理。
剩係醫保都即刻加到食你份糧一大舊
無架,你幻想下入去家族公司入面都總有班皇親國戚,公司有錢賺時奬金佢地先有,到所謂共渡難關時就一齊扣錢
班細既減林鄭就自己加
佢都好撚野
供墓完要士氣既咩?
會變到返工打機上rank都無心機呀?
鬥卸膊鬥鳩流既士氣
好似係另外計
公務員賣點從來唔係高人工,係穩定夠 hea
淋病要對付醫管局呀
攬炒埋班狗
班狗額外計,仲要加好多
好丫,冇所謂,咁我咪使少過減幅囉,一齊通縮

利申: 低級供墓員
經濟只會越來越差,你打後兩代人都受影響,鍾意玩防疫,冚港剷
我要攬炒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞