中国品牌 Aukey, Mpow 等被 Amazon 下架

40 回覆
87 Like 1 Dislike

'Made in China, sold on Amazon’ gadgets from Aukey, Mpow vanish from e-commerce site

https://www.scmp.com/tech/big-tech/article/3133069/made-china-sold-amazon-gadgets-aukey-mpow-vanish-e-commerce-site/

美國Amazon 自4月起,已下架了幾款大型中國手機配件品牌在其平台銷售,包括總部在深圳的Aukey, 字節跳動的Mpow 及小米旗下Patozon。

Amazon 回覆不評論個別個案,但提到當他們的系統發現可疑,就會採取行動。Aukey 和 Mpow則未有回應。

內幕消息指,這些中國品牌近年來在Amazon 迅速發展,或帶來在中國網店一直用上的不良消售手法,包括假評論,惡意抬高消售數據。

評論員認為這是向大品牌警告,其平台不會容忍這些造假行為。
喺amazon用淘寶嗰套
https://www.fakespot.com
Fakespot | Analyze and identify fake reviews and counterfeits

你可以求期掟啲保護貼嘅link入去玩吓
最好ban 晒中國嗰啲公司
成日扮外國公司呃錢
好耐已經
醫悲都一樣
做得好,Aukey係美馬老是常出現
太多支那垃圾阻住我買野
Aukey 都好出名.
anker係咪支那?
深圳野
好似tplink 呢間野
Aukey好似好大間
Amazon搵乜charger都係佢同anker
用緊耳機
唔差
Anker 呢啲支那牌隱藏得幾好,幾多連登仔完全唔知係大陸野
其實可能其他牌子宣傳差,同埋外國似乎唔似香港咁有黃金旺電一眼睇晒有乜唔同牌子charger, 變相佢哋喺 Amazon 識玩就有商機
好事
日日特價都知咩料
Amazon基本上100%係支那貨

我淨係買過Anker車charger同差電線
又唔係差嘅 佢仲有成世保養 咪算囉
啲用中文地址嘅都容易
有啲直情係美國開間公司
十個有九個一click入seller profile 就見到堆xyz
淨低一兩隻扮得似先要花心機搵

同埋見到上top/promo果堆都八九成係
Aukey都
仲有成堆淘寶手機殼
一款手機殼有唔同貼牌,搞到都唔知邊個先係original
每逢搵手機配件都好似上咗淘寶咁
求其ban幾間當做咗野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞