移民左去英國,原來英國已經唔用how are u, thanks, bye

293 回覆
121 Like 540 Dislike
一去到英文post大把連登native入哂黎
但明明金鐘老麥班友應該連用英文叫老麥都有難度
個個扮一早知
通常用shove it up your ass
講真,用how are you. I am fine.呢d有咩問題 用其他特別d就會高級d?
睇黎個個啲圈子都係abc日日屌abc
中學都冇教
利伸 我睇左Bob叔先知cheers係thank you咁解
我英文屎到一個點
但我會照走 係到亦祝各位決定離開既而英文差既人唔好驚 因為我有信心去到你日日講一定好快適應到
其實咪同食咗飯未差不多,無人真係想知你食咗飯未
呢個真係年紀問題,我有個英國嘅客大概四五十歲,用嘅都係好以前中小學學嗰啲英文真係會講I am fine, thank you, how about you同埋You're very welcome嗰啲,寫email都係用Dear XXX, sincerely咁。但同一條team其他同事傾都係relax啲冇咁uptight
呢度好多人話一早知cheers 等於thanks ?
:I am fine, thank you, how about you?
答開goodest
中學冇教一回事,樓主係咪成世人未睇過英劇美劇,仲要以為冇人知,好尷尬
根本啲啲只係小問題,同好快學識,係香港啲弱智仔先咁計較
Yo what up dog?
Break a leg
去咗英國做一等公民有咩尷尬,留係度就真係尷尬
是但啦都係識/唔識咁解
最緊要自已學到野 每日都有進步
以前包租婆教:Not busy a lot
DSE 英文
common sense當發現新大陸咁你真係識英文?
美國佬講how are you?
英國佬講how do you do?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞