移民左去英國,原來英國已經唔用how are u, thanks, bye

293 回覆
121 Like 540 Dislike
或者語文嘢咁講啦
相對上係冇咁casual
呢個年代的確用嘅頻率係少啲
但你正正常常咁講出嚟啲都係冇問題都冇
冇人會覺得怪
我日日比英國人問 how are you 喎?

英國人比較內斂, 答親都係 Not too bad, 即係幾好。 然後整多句 how about you 或 and you?

英國口語博大精深, 唔同地區唔同階層唔同年紀嘅人講嘅嘢都有少少唔同。 一開口就好容易露底。
有咩咁苦惱?
中文先,人地問你點,你答咩q都得。
掉返轉,個收銀問你點,你唔通同佢講你琴日死老母咩?

點解要諗standard 答案,真係膠。
樓主想教人完全冇問題呀
問題係大家同佢講外國一直都係咁講既時候
佢死都唔信仲喺度質疑人
大佬你唔係以為上連登個個都係中三畢業既mk下話
記得有個post,問點樣用英文叫啲人行入啲部𨋢,幾頁都無答案
你個post 教人用英式本土英文對答居然咁多人話一早就知但又無人可以撻多一兩個例子
我就唔撚信覆得你嘅人都咁好英文喇
Wagwan my g
好多人扮知
下次開post話原來英國既英文fuck u mother west 係多謝,又會好多人衝出黎扮知。
not too bad
half half
fine....
講開cheese, cheddar
同埋係咪staff問Do you need any help ?
我想話唔洗
講I’m fine /alright/ good就得?
英國人鍾意講You alright?
意思係how are you 之類
一開始完全get唔到佢哋想問咩
利申之前住過美國一排,美國人唔會咁講
咁咁多人話自己識?
美國好鐘意講,whats up
Whats cooking
What it do ?
I am good 就得
我會答 just browsing thanks
係香港接外國人電話十個有九個都係會問呢句,之前我hea答quite well,心諗有屁就放啦,但佢地十個有十個都會dead air幾秒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞