[公屋撚]可以點說服父母一換2

160 回覆
0 Like 79 Dislike
要搵到個老婆搵同你差唔多錢仲會幫手供
搵唔搵到係一個問題
搵到 人地外家要供樓 負擔唔到你個條數 已經完
搵到 點解我要付出咁多 唔供 已經完
搵到 女方有樓 你拿拿臨結婚痴老婆住 咁就最好
首期唔洗比 你付出少少就供到樓
仲可以做孝子 唔洗逼老豆老母走
都係一個可行方法
又無咁極端
身邊結左婚 /準備結婚 都係男女一齊夾

搬入公屋 同父母住又有
2個人夾份買樓又有
一齊租樓都有
凡事向最壞個方面諗
如果你老婆 本身外家咩緊層樓係身
唔係首置 壓力測試 按揭成數
呢啲都有影響既

同父母住可以 無婆媳糾紛就係
身邊好多人都話 唔想同新袍住 幫人湊多個女
就算女仔幾識做都好 你媽幾易相處都好
點都會有細節位睇大家唔順眼
唔知你生唔生啦 生埋b 管教仲多矛盾磨擦
相處20幾年親生父母仔女都會嗌交
生活磨合唔到啦 何況外人

btw 老人家都係唔想改變 生活環境同圈子
年中聽唔少 綠表換左居屋
就趕佢地走/入老人院
有公屋 佢地住到百年歸老都有個穩定居所
仔大 有能力 買得起供得到就買
買唔起就繼續同屋企住/租
唔好話你地交左10年8年租 你地負責好多屋企開支洗費
養大你地都係洗個啲都係錢黎既

好似認真左
咁咩情況都有嘅 現階段都諗唔到 控制唔到
唯一可以做嘅係比心機 搵錢儲錢.
個個香港人嘅煩惱
咁你叫樓主申請啦
佢想一開二,就唔應該用“綠表”申請啦!
應該係兩老用白表家有長者抽,
佢兩兄弟再入另一張白表,
又或者兩兄弟各入一張白表抽
如果唔離婚,老豆同老母一定要跟一齊冇得拆年年好多你呢d水魚送錢比房署洗
唔係綠表資格係間公屋所有人咩?點解樓主自己申請唔到呀?
事實得佢爸係戶主先有資格申請
其他人只係加埋落去一齊報
唔關事,用綠表係用間公屋一換一,而佢想一開二,所以根本唔應該用綠表。

至於用綠表買一手/二手居屋,係要戶籍上所有人都簽名同意買,少一個都唔得,戶主唔簽或者佢唔簽到買唔成,問題只係邊個做申請人/業主1。
而家就係講緊「問題只係邊個做申請人/業主1」,樓主阿爸係莊,樓主係閒,佢阿爸先有資格申請,佢唔申請,樓主吹佢唔脹
莊閒係睇邊個想買啫,
掉翻+轉係戶主想買,樓主唔買,
咁係咪樓主至有資格?
坦白講 改變唔到

如果佢地果個年代有啲想改變既心一早買樓 樓摸樓發左 對佢哋黎講你抽到公屋佢地反而會請哂親戚朋友食飯讚你叻仔
買到樓反而會話又貴又剩
我一開始未寸緊樓主唔分莊閑,佢係想買果個又唔係戶主冇資格申請,係你無啦啦話所以住戶都有資格
其實真係要一開二or三,
係唔會用綠表,
正常兩老用白長核抽新居屋,
兩兄弟再入另一張白表,
或者,兩兄分各自入一張白表。
現實同用綠長冇乜大分別,都係公屋一換一
白長有機會中
單白/非核白冇乜可能中到
睇返呢幾年白長核中籤機會最高,
或者兩老抽到刪戶轉戶主俾樓主,
之後佢兩兄弟再用間公屋綠表抽,
或者買二手綠表居屋。
比個例子你
有條廢老包完二奶想比大陸女人黎佢屋企住
就落房處除左兩個仔個名
一個月後兩個仔就搬走左

另外你老豆死左 你要比人check 入息同資產先做到戶主
正常有打工既人一定過唔到
變相做唔再戶主 冇公屋住
乜都唔知就話換乜換乜
基本上 無老婆鐘意同奶奶住
你玩火自焚
搵幾皮都仲成個豬西咁無腦思考
難怪佢單身
2位 唔使咁勞氣 大家討論下姐

呢個方法都係可行

2老用白長核

2兄弟用綠表

不過 2兄弟就變左寬敞戶 要搬

而最後2老 都住唔到現時公屋.
Exactly, 佢地嘅心態就係咁.

而我2兄弟 都係係有飽飯食就好好嘅環境大

我都知改變唔到
點解我咁講 因為我都係 明明垃圾地點既公屋 夏天熱到仆街 都可以吹到風涼水冷 又大風

出去租私樓環境極好都又可以比佢地彈到一文不值

最後得出個結論 算啦 唔好搞啲老人家 改變唔到 佢地唔明就係結咗婚寧願出去租樓都唔想同老婆痴佢地一齊住 老婆更加唔會想(一手放租果啲其實唔貴二公婆租壓力又唔大)
其實買2手綠表居屋 值唔值?

如果2老抽到居屋

2兄弟再用綠表 買返附近嘅20年樓齡嘅2手屋居 (都要成1萬1蚊 1尺)

到時2老 去附近嘅居屋住 ,2兄弟就去新居屋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞