[公屋撚]可以點說服父母一換2

160 回覆
0 Like 79 Dislike
你拎嘅著數就係綠表資格,因為你唔係戶主。

可能你老豆睇唔清之後會點,如你結婚咁點安排。

到時老咗就話,層樓我供嘅,你都無比錢。

另外如果白表咁易抽就好。

有能力就自己攪掂一層啦。
係 老人家就係驚轉變
又驚呢樣 擔心果樣
我老豆其實無問題 佢有錢賭 有茶飲 所有野唔洗佢理就得

但啊媽嘅諗法係:
公屋交4 5 千租 維修又唔使錢
轉居屋管理費都要幾千(實際係千幾)
成世住公屋都得 可以唔上流
會有女仔肯同你住公屋

我2兄弟諗法係 不如比多幾千 供樓
到時住又大d
個單位又會升值
要諗下遲啲你兩兄弟都成家立室點算,點同屋企人住?如果要分,資產點分配?到時你地老婆有意見點算?
例如點解阿哥有得住私樓,我就要同你阿爸阿媽住居屋
搞唔掂㗎
其實就算2兄弟 結婚有另一半

咪搬出去 買私樓

居屋繼續供
呢個都係好煩嘅問題

到時唯有 2兄弟 各自買私樓
居屋繼續供

2老走左 之後賣返再平分
第時佢地唔想同你老婆住呢?你會一邊供一邊搬走嗎?
如果留公屋,你地可以隨時搬走,公屋平租佢地都搞得掂
公屋冇世襲架
佢地走左你可以住
但冇得拎個名去做野

你單人抽白表兩個人都爆收入唔洗諗
除左放棄間公屋抽綠表都冇咩機會

直接d買私樓算啦
一係識條女去結婚抽白表(但條女唔好搵咁多,唔係又爆入息)

你地住緊公屋每個月交咁少租要儲錢買應該冇難度。咁都買唔到要檢討下啦。
一邊供一邊搬 2兄弟夾 都係比幾千蚊

如果留公屋 到時租都要2 3千 都係我2兄弟搞 (佢地搞唔惦)
戶主又唔係你,事實係你係痴住你兩老一齊住

講白d其實間公屋真係冇你份,加你兩兄弟個名真係為左入息爆額/拎大間d,又或者以前諗住你地未必有能力買樓起碼可以有瓦遮頭咁解。事實你兩老死左你兩兄弟真係冇繼承權。

仲要你兩老係戶主,要踢你出門口再落房署除你名你都冇得say,仲要隨時因為年紀大拎酌情連屋都唔駛搬

你好似仲未識分莊閒
批出新租約政策
公屋戶主去世或遷出後,單位的租約可無條件地批予在單位內居住亦是認可成員的戶主配偶;倘若戶籍內並無戶主的在生配偶,有關的租約亦可批予在單位內居住的其他認可成員,但他們須接受「全面經濟狀況審查」(包括入息及資產審查)及「住宅物業權審查」,以釐定他們批出新租約的資格及應繳的租金水平。

如果識到女直接買私樓/抽白表 係最簡單
但識唔到 肯同你夾 同 抽白表嘅女仔

同埋錢就儲到買私樓嘅 但無伴侶 無咩實際需要買咁解
有冇諗過你地有冇能力供兩邊?你地都係搵3、40k
你地抽目標都係大單位,知唔知供幾錢個月?
到時你地自己買私樓,而家住得人都要六七球(如果你地老婆唔明點解要靚居屋唔住,要屈係垃圾舊、細私樓,咁你地要預八九球先贏到大單位居屋)
當六球幾都要供兩皮
請問你地點供
如果你地想改善生活質素,目標一定係大單位,點月供幾千蚊?
雖然今期居屋以市價59折推售,不過位於冠德苑的「樓王」售價仍達529萬元,呎價高達9,396元,即使綠表或白表買家借足樓價9成半或9成按揭,每月供款仍要逾2萬元
你要咁講都無計
唔通我一出世就有能力買樓搬出黎住
唔係嘅話都係痴父母住
仲要比哂所有使費
咁計嘅話我都想有人痴我住

同埋可能我對公屋制度了解小啦 我就未聽過話戶主可以單方面除家庭成員嘅名
如果係咁應該會有好多家庭紛爭

https://www.housingauthority.gov.hk/tc/common/pdf/global-elements/forms/public-housing/HD422.pdf

但就搵到份表 份表呢就無話 可就除 住緊 同未死 嘅家庭成員
假如買間400尺 3百萬居屋 按7成 供25年
到時供都係一皮一個月
一個人就5千

如果到時結婚(講緊快嘅都4,5年後)當搵個同自己收入差唔多嘅 而家6百個嘅樓 到到時升值到7球幾

比300個首期 供25年 一個月2皮 一個人都係一皮

到時我同細佬都唔係得 30 40 k 可能去到 40 50k

咁到時供樓都係去左 15-20k. 咁都仲負擔到嘅

但真係供一世

同埋到時2老走左(10年8年後 )間居屋都可以賣返出去
多謝巴打你有諗過先覆
而家住緊3百零尺
搬嘅話都係 買400零尺
第一次買居屋已經用咗一球半(首期雜費裝修)
第二次買私樓300首期,雜費裝修當90萬
已經4球

當你咁勁每個月儲2皮,5年後都係得120萬
定係你兩兄弟而家「分別」已經有幾球身家?
有嘅話,點解重住得公屋

另外,到時一定搵到個同你搵差唔多錢嘅女朋友?呢啲係不確定因素

最後,而家六球幾嘅樓係咩質素?得三百幾呎極細眼鏡房單位
一係就舊樓單枝
一係就居屋
一係就大西北
樓主講野一舊舊咁都30k40k
巴打你幾歲? 佢又唔需要提交乜野證明你仲係唔係現址住,只要係戶主落去搞就得
只要係戶主就可以更改
而家基本每個月都儲2皮 細佬仲唔止
同埋4 5年後 家庭資產 都一定過
如果唔轉居屋嘅話 都一定要除名

你講得岩啊 所以要計埋有 ’搵差唔多嘅另一半‘ 先成事

如果而家唔轉居屋 最worst case 係 3年後 夠資產

2兄弟除名. 又未結婚 局住買私樓. 而2老繼續公屋

又或者繼續同2老住到佢地走. 然後再買私樓
廿尾
緊係要啦 你睇下份表 要比證明文件
如果咁易就除到名 個個戶主落去話除其他人個名都得啦
咁仲得了
你兩兄弟本身有幾多積蓄分開買私樓先
靠自己各自供到一層洗鬼理公屋換居屋咩
各自有球幾 ,淨係供到細單位 同埋無實際需要
加上2老年紀大 有個人係到同佢地住 點都好過2老自己住
希望你老豆唔好聽你9up
唔係遲D東張西望見
點會無實際需要
你想住好啲咪係個實際需要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞