覺唔覺得中學應該都要有tutorial?

45 回覆
20 Like 17 Dislike
讀初中個陣好憎中西史地理呢類科
覺得鳩背又唔實用
我到高中讀理科呢d科根本全部都用唔著
個陣真係科科都合格邊緣

去到大學上U core,同人討論時事討論議題先發現讀呢d科係幾咁緊要
你乜春都唔識既話除左「我覺得」之外其實乜都講唔到
理科都係,大家討論某d phenomenon/難既題目既時候唔熟書真係搭唔到嗲
如果當年每讀完某課書都有個tutorial/stot大家一齊討論下既話一定多好多人想讀書
band1想上5**可以有
band23咪撚搞 變免費補習
中學俾多d時間學生自修算啦

上堂又講得慢
自己理解曬睇定下一課 都俾老師屌
其實你岩,中學齋聽真係on99咁
用lec tut既模式其實幾好
做咁撚多功課不如tut俾人做住問
未必,有Fd讀到大學,但係中史好廢,有時溝通唔到,問問問,淨係解釋點解共產黨係PK都要晒我幾個鐘,
有幾多老師有料tutorial先,有啲老師照讀都讀錯,又見過有數學老師係咁計錯,日日睇佢喺黑板計完又改
就算有你都唔係上堂架啦
中學讀到就死都係因為成日要做垃圾功課姐
Tut取代功課
求學不是求分數
咁都係死背死做姐
我就係想表達呢樣野
齋聽真係好辛苦又唔入腦
但大學上tut學既野仲多過lecture
讀到大學唔代表中史勁wo
佢西史、物理都差
資源問題
如果改structure做大學模式
津貼中學嘅人力資源同時間資源係好唔夠

用中史做例子,如果一級四個大班
一個大班拆三組tutorial
當每Form有一個中史老師
佢一星期要上起碼16節(4lecture+12tutorial)
當lecutre上90分鐘
tutorial都係90分鐘
個老師每日要上4個幾鐘堂
仲好大機會一星期有兩次lecture
噉就會變咗一星期拆32節出嚟
如果每次lecture都group晒全級一齊上
雖然可以慳時間
但係教學品質好難保障

再者,好多時非主課老師係三個教全校6form

tutorial嘅關鍵係學生/老師人數比例
安排教師、時間、加埋課室都需要好多資源
會出現同一個大班嘅進度落差
之後大班好難安排教咩

大學可以用到呢種模式其餘一個可行嘅要求係reg科限制學生人數

大學一科一星期一堂lecture,一堂tutorial
但係中學可能一星期上返三日六堂,好難叫個老師一日開幾個tutorial畀同一個大班嘅學生

另外大學爛grade嘅隻鑊係學生自己受
而中學嚟講,隻鑊對學校嚟講都幾難硬哽

而且大學生一學期take5-7科
但係中學生就唔同講法

總之就係實行困難,解決困難需要大量資源,而資源唔大機會換得返正值回報,所以津貼中學唔會做呢種改革

整理:
三大短缺:人力資源、時間資源、課室數量
取捨機制:投入資源未必換到學校想要嘅回報
結論:改革對校方嚟講唔化算,所以唔會改
中學TA又唔係做tutor(即使大學嘅可以好參差)
初中反而幾多小組討論野 不過流於鳩up多
高form LS有一排都好興?

未學曬d野之前走去討論有d多餘就真

如果ls唔係收皮IES加oral defence反而有得諗 (or拎8/9分就要oral defence)
有tutorial幾好 可以走晒佢
覺唔覺應該cut咁大半教師,搵最勁果啲網上教?橫掂都係齋聽
想做都要睇學生質素。
要有能力,亦要積極,
如果學生hea 做交d 頹貨,甚至根本都唔prep既話,倒不如填鴨算了,反正文科都係吞晒落肚就得
唔係講笑
好多中學老師而家都係播片
但學生成日反映比我聽播片佢地聽唔明
問佢地書又真係十問九不知
真係唔知邊到出事

平時上堂其實都冇乜學生問問題
點解到真係播片又咁注重互動性
其實中學教得咁慢
一星期一次應該會冇野好討論
如果幾個week一次
Or教完個1-2個chapter先一次
人力資源會唔會輕鬆d?
將個d咩濕鳩週會拎黎做tutorial都已經夠
高form LS又唔覺有咩討論
其實我覺得LS呢科真係on9
或者可能係香港開呢d話要critical thinking既科都係on9
我見d學生讀LS已經係同背書差唔多
一落筆寫就係list到揀「乜乜方面」,然後要有個倒模pattern,直頭有個學生我見佢有張紙寫咩議題有咩常見既point
呢科個本意係好,但去到考試個陣已經幾不倫不類
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞