覺唔覺得中學應該都要有tutorial?

45 回覆
20 Like 17 Dislike
覺唔覺小學至大學都係自修,不如?
唔明免費補習嘅point 係點嚟?
冇人睇文討論 咪變tutor自己教書
中學你覺得成績唔好嘅人多數係俾心機讀而讀唔到,定係根本冇心機讀嘅多?

大學式就算有資源做都唔會對中學有用
大學首先入到嘅都係起碼篩選過有想讀書嘅態度
而且你都識講大學爛grade係會有後果 可以quit U但中學係點衰都冇後果 外在動機都冇埋

Tutorial正正就係靠學生自主去討論同探索問題 係中學分組討論你覺得十個人有冇一半會積極

再者就係大學tutorial嘅assignment都已經唔係個個積極做 何況中學一半學生可能功課都唔交
去到tutorial咪即係老師講答案 學生抄答案
即係同DSE上堂做pp冇分別 一路都有做
班中學教畜 有幾多真心教連自己出份工作紙比學生都懶 跟書做算撚數 日撚日講到自己好撚辛苦 咁撚辛苦出返去私人市場做囉 好似唔撚知自己袋緊幾多point咁 放假又多過人 真係屌爆佢老母 學生上唔上到大學佢人工咪又係咁多 你又唔係佢個仔女 話鳩知你
我覺得個問題係出係教書方式到
咁中學教書係真係好悶
老師講學生抄,返屋企死背

我大學第一次上tutorial個陣都係零prepare
但齋聽都學到好多野
之後覺得都幾有趣先係lecture個陣聽書
講到美國獨立戰爭
想討論下香港
就釘你牌
我d tutorial 上堂一齊做下題 係咪大家唔同想像
讀咩科?
電影與寫作
讀電影,冇理解吓歷史都好有問題。只睇文學?
文學都唔多睇
外國中學好似就係咁
睇你語氣似讀唔到大學

但以為自己好撚「食腦」嗰類人
Sls我
一日有個公開試喺度 大家都會係exam-oriented
一嚟唔係個個都對學更多嘅嘢有興趣
二嚟個公開試真係影響自己
好嘅方法應該係中三左右比人揀讀職業oriented嘅school
至少無興趣讀書嘅一群走咗先可以開始搞tutorial之類
我都好認同以前中學學嘢嘅方法對比大學係好唔efficient
tutorial啫係咩?
喺美國讀書冇呢樣嘢
你個friend肯問問問,問足你幾個鐘算好耐性

唔係追咗po差啲以為佢係讀護理/言語治療嗰類

拎你做練習對象

君子求諸己 小人求諸人

有冇諗過係你表達能力有問題

讀大學唔等於乜鳩都識

係啲入唔到嘅先會咁多fantasy

呢個年代讀到大學真係冇你想像中咁把炮咁犀飛利

只係叫做pass咗智商測驗唔係弱智咁解

但讀唔到呢.....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞