有冇巴絲仲未搵到工(42)

1001 回覆
31 Like 4 Dislike
你指呢個係大陸term? 其實唔係嚟,不過係書面語啲,如果令到大家有hard feeling,咁我講聲唔好意思。btw,呢個term係解個心有啲難受
好多時啲hr係同JobsDB呢啲platform買咗package,落ad錢一早俾晒。明明個位唔請人都會照出,想呃吓cv睇

不斷repost搏睇下邊個做爛市
但我又覺得20鳩幾萬人失業
真係冇人做爛市咩
想知d公司係度撈咩
REPOST 啲工 係未真係工 黎?
好多時啲hr係同JobsDB呢啲platform買咗package,落ad錢一早俾晒。明明個位唔請人都會照出,想呃吓cv睇

當拎Job market details?
我知道係有自動repost功能
但未聽過公司會無限筆直咁post job ad

同埋d中小企俾多1000請人都殺佢全家咁
點會咁疏爽買個萬幾銀既package燒
係呀,想睇唔同年資嘅人叫緊咩價
我都有諗過
親身試伏工個種感覺好撚刺激
IN 過一個POST真係見個AD PO左差唔多一年, 每一星期一次
你係而家有個靚offer先咁講啫
一直覺得搵啱心水嘅offer運氣同實力一樣重要
如果唔好彩要搵半年先有滿意嘅offer就唔係咁講啦
其實係咪不斷叫人黎in
搵個出手最低

而家D公司就好似買六合彩咁睇下有冇人做爛市之餘份人又正正常常
但係老實講正常又醒目個D已經有哂OFFER
你見呢個post得幾丁友吹水就知咩事
3X 中轉行有咩工岩做?
其實我仲未on board,呢個offer都未知係咪伏 而家結果論嚟講,我承認搵咗2個月就搵到真係好好彩,所以你話如果半年都搵唔到啱心水就唔係咁講,我都搏唔到,可能到時個人好頹都未定

我只係想分享吓自己嘅經歷,大家唔同意都無所謂。一齊討論吓又得,一班爸絲打互相呻吓又得,集思廣益傾吓interview又得。因為我哋當中有人係經歷緊失業/係過來人,we are not alone.

我同意搵工係好講運氣,對家鍾意個candidate嘅話,唔識做啲嘢都會照請,呢啲嘢人夾人,以前有啲大佬仲擺到明淨係請靚女添另外我都覺得識人好過識字呢段時間試過狂send cv無回音,hea send反而有幾份同時間有得interview,同意搵工真係好講運氣。

仲有,我人到中年30歲先裸辭,正正就係我轉咗新工發現係大伏,係真係有考慮過同經濟上計過數頂得住先quit,你講過嘅隨時要搵半年我都有expect過。

我想帶出嘅係失業期間心理係好難受,可能有自己俾自己嘅壓力、家庭嘅壓力等等,真係要有呢個心理準備。其實我辭職嗰晚同我老母講,佢都屌鳩我㗎,頭嗰幾日都無好說話聽。但我同自己講唔辭都辭咗,返唔到轉頭,所以就算我媽咁嘅反應都唔太放上心

喺工作 or 事業上,第一個要負責任嘅人就係自己,其他人都係其次。我都俾過deadline自己就係3個月內搵唔到,就炒散都要頂住先,起碼要支持到自己基本開支,同埋唔好令個人精神上變得懶散。

P.S. 失業2星期後,其實個人都開始變懶,成日瞓喺張床度,唔知想點咁,好易亂諗嘢搞到精神緊張/抑鬱,但平時對住家人朋友、另一半又要扮無嘢
3X中轉行得看更同倉可以做咋喎
我仲成日以為呢D 係4/5X 做...
咁我死緊啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞