有冇巴絲仲未搵到工(42)

1001 回覆
31 Like 4 Dislike
3月頭裸辭咗份新工,未過probation即日走。搵咗個半月有新offer,聽日on board。

諗返轉頭,最新呢份title同人工都高咗,如果我返之前嗰份,當我做咗一年後再搵工,都係而家咁上吓offer,時間上我而家career進度仲快咗1年。
另外,其實人生要做幾十年嘢,抖2個月嘅機會都未必會再有,同自己講咪當take個long break。

我想分享吓,裸辭期間真係要manage自己嘅expectation。我已經有定心理準備要搵2-3個月,saving都夠頂一段時間,我自己都有諗如果2-3個月都搵唔到,就做住foodpanda先。其實過咗頭1個月都開始有壓力,overall send咗幾十份cv先有3-4個interview,我明心理上嗰份懷疑、不安。

另外,我媽都好好,知我辭咗職都話可以唔洗俾家用住。(最後我失業期間淨係俾一半家用,覺得點都要俾少少) 女朋友嗰度,因為佢返醫護好stable,無咩試過搵工轉工,唔太確切掌握而家環境咁差搵工嘅難度,過咗頭一個月後,佢仲心急,睇JobsDB密過我 有時仲send埋啲job ad俾我 呢吓係有少少不是味兒,不過我知佢出於真心擔心我,佢嘅background又未必太明搵工嘅困難。我有同返佢講自己預咗一段時間先會搵到,叫佢唔好太緊張,佢之後都明返。但我都好多謝佢,呢段時間嘅支持。

最後,想同大家講,工一定會搵到,反而要喺搵緊嘅時候,調整好自己嘅心理,唔好俾自己太大壓力。家人如果唔諒解,咪唔洗理佢,相信自己就夠。香港哋差極都好,有手有腳都可以送外賣,唔會餓死,祝願大家快啲搵到好工
一睇就知出面間間公司都撈緊底搵個最平
求職stage

1)人工
2)番工距離/交通時間
3)工時 (eg 5 day,9-6)
4) OT補償 (有薪/冇薪/計幾倍)
5) 公司規模/知名度
6) 職銜
7) 就業前景

入職後stage

8) workload (引伸包括要唔要ot
9) 人事(上司/同事
10) office 環境 (舒適/潔淨
11) 晉升機會 (上司是否知人善任
咩叫不是味兒

不斷repost搏睇下邊個做爛市
但我又覺得20鳩幾萬人失業
真係冇人做爛市咩
想知d公司係度撈咩

但係做得爛市個D都唔多正常
REPOST 啲工 係未真係工 黎?
唔係
呢D通常想搵人上去佢地公司吹水
而家jobsdb寫immediately available is preferred先真係請人
咁架.... 成日in 完repost 再講in 過唔使re-apply ... 個人好灰.......
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞