由今日開始叫香港話

100 回覆
122 Like 22 Dislike
廣府話
點解叫佛山話?
Hong Kong Tone /
Hong Kong Tongue
馬來西亞人講既廣東話叫咩?
香港人講香港話
HONG KONG PEOPLE SPEAK HONG KONG TONGUE
你未答我
馬來亞粵語
「粵」同「廣東」係兩樣嘢嚟

前者係語言、文化,亦係作為民族發明嘅原材料;後者只係大國格式化地方而設立嘅行政單位,非常陰險
行省制度本質係用嚟從根本性嚟瓦解族群共同體,目的就係令各個本來屬於同質「文化基因」嘅族群被行省之間界線分割,再將唔同「文化基因」嘅族群夾硬砌落同一個行省裡面豢養,行省本來就係一個極度陰險嘅框架,就係要你哋獨立之後飽受族群文化衝突、雞犬不寧
Kongjyut都應該得
呢方面支共做得好 軟性入侵
咩小三 富二代
香港一直都係叫二奶 二世祖

所以支持樓主 特別去到外國
一定係話自己係香港人 講香港話 用繁體字 用香港護照
香港身分證 有香港政府 去中國要出境再入境等等
由其你無bno同生活係香港既人
無論自己圍内知道香港已經越來越似一個支那城市都好
始終外國人無咁清楚了解香港
人地誤會搞錯左就講清楚比人知

好似有時去旅行 人地用左簡體字既翻譯比你睇
你就同人講話唔識睇
香港人係用繁體字 唔係簡體字 even你識睇
唔咁做就唔好怪人地當你係支那人
唔好怕麻煩 人地當左你係支那人仲麻煩
我好buy你,迫到d外國國家出香港話
中國廣東話用殘體字同支那用語㗎你知唔知
香港話用正體漢字同英文,已經唔一樣
打錯字
Push
你唔識英文?
Hongkong+ese
=香港語
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞