由今日開始叫香港話

100 回覆
122 Like 22 Dislike
呢個係一個心理學
有時候部分香港人唔明,見到部分香港人自我介紹講母語係香港語,就話一定錯,係広東語,而香港人係同中國脫離關係去解釋香港,你更加要講香港語而唔而係廣東語,而語言學上細分係可以講香港粵語/Hong Kong cantonese/Hong Kong language,而你講話広東語,只會令部分唔知香港既日本人,以為香港係廣東一部份=中國,根本好多日本人唔知廣東係邊,講香港語係為左證明香港唔一樣!

加上網絡潮流文化,香港粵語加左好多潮語同混合英文使用,根本廣東人係唔可以完成聽明香港話,所以絕對有資格叫香港語!

如果你覺得我痴線,我只會話你同外國人講野講得唔夠多,你係未夠經驗,係韓國人講既日文亦係叫香港人既語言係香港語,如果你係香港人,由今日開始試下唔好叫広東語,而係香港語,我身邊既朋友已經開始咁做,救香港必須從生活中做起!

其實個道理好簡單嘅啫
同Hongkonger一樣道理,
雖然有人唔鍾意hongkonger呢個字
但我反而覺得hker=香港人 hkese=香港話就最好
Hongkongese =hongkong Cantonese mixed with British English
當呢一隻字冇嘅時候大家係可以講到有

另外我想補充一點就係,韓文都係朝鮮語,但係出於政治理由韓國係會叫自己嘅韓文做韓國語,台語同時亦是閩南語,但係台灣人會叫台語,香港人唔係廣東人,所以香港人講嘅語言喺香港話係冇錯㗎

麻煩唔好咁保守
希望大家支持hongkong Cantonese 正名為hongkongese
1.學校要教粵拼同口語字(嘅喺唔咁...)
2.開發一個完善嘅粵拼打字software
3.公式文件專寫口語

學外語前要學好香港話
連6聲9調都唔識點學其他語言

https://t.me/joinchat/rNxunQDXVV8xZDg1
客觀咁講你可以話佢係廣東話嘅分支,但係東莞都會叫東莞話啊,點解香港唔可以叫香港話呢?
我哋叫冷氣機,佢哋叫空調
充電器或者廖袋,佢哋叫充電寶
佢哋用詞好撚柒
Push
香港話
樓主你知唔知你係啲日文Tg群到猛講自己食日本妹真係好撚煩
下,我冇講過
我係d日文group唔出聲
唔記得日定韓啦,人地正經討論語言,你就講埋啲無謂野
你唔like咪走,冇人迫你
冇話一定要正經討論
支持叫香港話,其文化,發音,用法,意思,都有佢獨特之處
咁仲叫唔叫cantonese
Hongkong Jyutese
四不像
你要jyu你就唔好用hong kong啦
又要加個ese
一係直接拼出嚟叫Hoenggongjyu
不過拼死鬼佬
咁你係咪廣東人?
你無恥到同中國人話泡菜係佢地自己既一樣
果然係中國種
公式文件專寫口語

呢個唔work啦,想像下連登仔開會見到份文件寫住xx咗,即刻大嗌xx左xx埋右
關咩事,廣西嘅廣東話都叫廣西玩啦,點解香港既廣東話都話唔可以叫香港話?不如你話你自己係中國人算啦,香咩港人先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞