如何提升自己家居的舒適度?

163 回覆
37 Like 37 Dislike

前幾年買咗呢部咖啡機,快靚正

起身撳個掣,刷完牙洗完面就有靚咖啡飲

計埋啲咖啡豆,每杯都係 $5 - $6 .... 慳返我每朝去Starbucks / Pret 買咖啡嘅錢

鍾意飲咖啡而又懶嘅朋友仔可以考慮吓呢部全自動咖啡幾,SOGO THANKFUL WEEK 而家做緊半價
24/7開冷氣
係 我都有睇到 唔記得係10部定50部
不過我都唔飲 買黎都無用
乜操作上兩樣野有唔同?
師兄介唔介意講多啲
以為換氣扇只不過係日文既抽氣扇
其實蒸焗二合一係咪真係好我未用過唔知
睇過其他po話會發熱又有水既電器比較麻煩,一壞就壞兩樣。如果想整幾個餸同時起菜,最後都係用返明火蒸

我依家廚房豆潤咁細,下年完約我都打算搬,想要大啲廚房如果有個好啲既廚房,我第一樣都會諗買焗爐先
唔好意思 我換氣的意思係指
浴室寶內的換氣功能
我覺得計常用 應該蒸會多過焗
最好就真係好似上面爸打講
蒸 焗 微波爐 三樣分開
再內置入櫥櫃
自己認為一定要分開,同埋你已經講咗重點:

1. 一壞就大鑊 (我壞過 Miele 蒸爐 panel)
2. 上菜問題

有時你用明火煮咗一大堆嘢,就算唔用焗爐,都可以放啲餸入去先 (而同時蒸爐就幫你蒸緊條魚)

係可以叫工人姐姐,逐樣煮,逐樣起,但係有時未必咁理想

如果空間許可,真係最好分開買
以前屋企夠大,真係放到哂
到自己搬出黎就......

對於一個經常煮飯既人黎講,廚房設計擺位真係好影響生活質素
咁我會揀乾衣機
浴室寶 洗碗機 蒸焗爐
lm入伙買
洗碗機
係一張靚梳化同地氈
廚房 :蒸焗爐,洗碗機
廁所:熱毛巾:電廁板,浴室寶
電動窗簾
掃地機械人
喇叭組合
屋企冇咩雜物,整齊d其實已經好ok。
留名遲啲買
智能家居用siri, set埋場境
掃拖機械人
電動晾衫架
電窗簾

要有張乾淨既書枱用來做野+靚電腦(我好鐘意邊開電視同電腦做野,電視播下聲,然後有杯熱茶備用)

梳化要軟硬適中,雙人床要5尺半以上,一定要有窗

小家電就好個人既

係個環境要配合到生活習慣
天花花灑
買洗衣乾衣二合一咪得
蒸焗爐就買座台式
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞