如何提升自己家居的舒適度?

163 回覆
37 Like 37 Dislike
我覺得生活品味係對生活的要求
如何令自己生得更好 係促使我地努力的動力
搬大啲 地段好啲 住高啲 住向好啲 景觀好啲

往往要搬屋係香港黎講係困難的事
今日想討論下大家覺得點樣係有限的空間
提升自己家居的生活質素

一討論依個話題我即時諗起家電同家私
大家有追我開post都知之前有同大家分享過裝修流程
暫時覺得最感動的都係依三樣家電
1. 智能廁板
2. 浴室寶+電子鏡
3. 蒸爐

真心係屋企最舒服真係沖涼的時候
特別係冬天 浴室寶係令成個廁所都係暖
其實真係唔好再想抽氣扇啦
細個公屋大 一直用抽氣扇 一搬屋之後就無再用抽氣扇
沖完涼出黎 想吹埋個頭 電子鏡本身可以除霧氣
出到黎直接可以吹埋頭
最後悔係無諗到毛巾加熱架
咁就真係完美

智能廁板有去過日本都知我講咩啦
一句講哂 坐落去暖ga 冬天唔再怕坐落去嗰一下
仲要有得洗埋

蒸爐都係好正
好深刻有次全家人訂左海鮮
一野扔哂成隻阿拉斯加蟹入去蒸
咩魚呀 蝦呀 扇貝嗰啲
真心正
後悔位係 點解要慳嗰一萬蚊 唔買埋有焗的功能
洗碗機
依個真 我一收到政府嗰$5000
All in去買Bosch 新嗰部洗碗機
請工人咪得
搞咁多嘢
掃地機械人
想請呀
不過又無小朋友 又無老人家
唔想有個外人係屋企住
我都有買 我覺得好好用
iRobot 世一
鐘點
乾衣機同洗碗機
真 我屋企都買左幾千蚊盆栽
老母好鍾意依樣野
咖啡機之前都有買 不過全屋企都無人飲之後賣左
燈具好緊要 影響屋企成個感覺
音響近期我買左ls 50wiress 2 同 KC62 等佢到貨
洗碗機我無買到呀 收到政府嗰$5000就all in
不嬲有浴室寶 但想裝抽氣扇多d
浴室寶個抽氣功能好雞 冬天預熱又要時間
蒸爐單一用途咁廢 水波爐正好多
洗碗機
乾衣機
抽濕機
有個傷心位係 諗唔到乾衣機放係邊
只可以蒸爐同乾衣機2選1
最後食行先
蒸爐真係冇得輸,我日日用:

1. 蒸海鮮又得
2. 夜晚睇波肚餓,蒸金龍燒賣又得 (快 + 方便)
3. 疫情關係,星期六日買一大堆酒樓點心返嚟,返蒸都OK

焗爐,我就覺得最好分開。

如果空間足夠的話,直頭裝修嗰陣時買晒所有嵌入式蒸爐、焗爐、微波爐 (當然,好多新樓包哂)

全家人生活質素完全提升去另一個境界。
我住嗰邊好濕 要3部
其實係
好鬼後悔唔加多一萬買蒸焗爐
真 我都覺得應該3樣分開
再搬屋嗰陣一次過搞
Dyson風筒夠晒快 唔使濕住個頭瞓覺
同意浴室寶抽氣功能好廢
預多個位比抽氣扇好閒姐
優質家電 我都有買
其實日日用都抵返條數
我覺得換氣會好過抽氣
你關哂門 抽氣扇抽風會抽其他地方的氣入黎
如果你u 形隔氣彎管唔夠水
會抽內面啲氣上黎 個廁所就會有陣味
有usb叉電嘅床頭燈夜晚玩手機一流
真 我就做左插座姐
我突然諗起 我有整2way燈制係床頭
咁就可以係床到關燈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞