果然我的青春戀愛喜劇搞錯了。完/神作果青小說後續討論

602 回覆
16 Like 11 Dislike

STAFF
原 作:渡航
監 督:及川啓
系列構成:大知慶一郎
角色設定:田中雄一
動畫製作:feel.
音響監督:本山哲
音 樂:石濱翔 高橋邦幸
色彩設計:岩井田洋
美術監督:池田繁美 丸山由紀子
撮影監督:中村雄太

CAST
比企谷八幡:江口拓也
雪之下雪乃:早見沙織
由比濱結衣:東山奈央
一色伊呂波:佐倉綾音

官網:
https://www.tbs.co.jp/anime/oregairu/

https://www.youtube.com/watch?v=YoRfxzlaAxo

作品介紹 :
高中生八幡生性彆扭,不屈服於孤獨,沒有半個朋友,更不用提女朋友。這樣一個傢伙被導師帶去全校第一美少女雪乃加入的「侍奉社」。平凡無奇的八幡與美少女的奇妙邂逅……這怎麼看都像是一場愛情喜劇吧!然而,雪乃和八幡個性上的缺陷讓他們無法擦出愛情的火花。這是一則充滿錯誤的青春故事!

大老師從小就是孤獨一人,至今留下無數心靈創傷,也因此常玩自問自答的猜謎或腦筋急轉彎,偶爾會自言自語。由於長期孤獨生活,有着特立獨行的三觀和人生哲學。按照長相來說,雖然也算個帥哥,但一雙噁心殘念的死魚眼毀了整個臉,不過戴了眼鏡之後基本能夠抵消死魚眼的效果。

大老師導人入教...獨有人生道理及孤獨哲學...令人祟拜!
陪伴各位讀者多個歲月...影響不少人思想...改變不少人類命運!
大老師成長物語終於步入尾聲...究竟...真物是什麼呢!!!?
"這個世界真的存在真物嗎"?
"即便如此,我也,我也想要真物。"
"青春とは噓であり、惡である。"
"それでも、俺は、俺は本物が欲しい。"
果然我的青春戀愛喜劇搞錯了。完/神作果青小說後續討論(1 )
Lm
留名
啱啱諗住開,多謝樓主
有咩就入嚟問,盡量答
留名呀

想繼續睇 雪乃 同 優美子呀
狗媽最正
有無人可以加密話我知個結局係點??
睇撚到真物果卷,頂唔順太無病呻吟
毛管棟,無再追落去
咁你可以唔使追落去,唔啱你睇

結局
純粹想知男主最後同邊個一齊啫,
我覺得要單身/幫老師埋單先合理
當時都多人估會唔會單身end
但如果係咁就冇咩成長,要睇吓作者點寫

貓派各方面屌打
平塚老師,只要你有心,不是也做得到嗎?就算你說自己才三十歲左右,大家都會相信的!

LM
麻美轉小町起碼對到兩個聲優 

有發展可能性

雪乃好正
小說睇到戶部告白篇,點解最尾貓狗咁嬲
呢Part嘅解讀都真係多,算係果青唔講人話嘅開始

貓狗嬲嘅原因有啲唔同
有部分係因為第六卷平塚老師講過嘅,你受傷嘅話身邊嘅人都會傷心,更何況狗直頭鍾意大老師
貓有部分都係呢個原因,第六卷之後佢哋嘅關係都好咗
貓有更重要原因之後會深入講,簡單講就係同真物有關
比企谷解決問題既終極方法係:
橫掂我賤我垃圾, 冇人在意, 所以有咩衰野我孭晒就得
例如: 文化祭做左兩次衰人, 一次係開會比說話其他人聽, 第二次係屌相模

當其他人(雪乃, 結衣, 葉山 !?) 見到佢又覺得自己冇所謂, 唔珍惜自己
用自己出醜既方式去阻止戶部告白就唔開心
我理解係:
貓 - 嬲自己乜都幫唔到令比企谷又要自爆 (所以去到畢業旅行時雪乃已經當比企谷係一個重要既人)
狗 - 心痛比企谷又傷害自己
葉山 - 明知比企谷最後又會傷害自己都搵佢幫手
其實猫仲有一個嬲嘅原因係比企谷背叛猫同比企谷理念(唔會屈服於表面嘅關係),但比企谷自爆幫葉山同佢D fd維持表面喞關係

我喺度諗其實真物係咪無絕對,雖然大老師覺得葉山佢哋想維繫嘅呢個團體係虛偽嘅,但你好難去定義對佢哋而然係咪真物,或者忽視個團體有發展成真物嘅可能

不過我都明大老師點解咁在意,因為就好似佢咁講如果個團體俾人掂一掂就散,就證明咗只係咁嘅程度

另一方面其實侍奉部都係好脆弱,幾次都係就解散嘅邊緣,真係到最後大老師忍唔住就促成咗個結局
永續果青
冇錯,侍奉部嘅關係喺中段都唔係真物,幾乎收皮咁濟
新個套野完左未?
係咪完全完結架啦? ova會唔會做到?

Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞