[英國] Manchester 同 Birmingham

39 回覆
1 Like 11 Dislike
出面好多人都會揀Man 作為落腳點
但點解好似無乜人揀Birmingham
明明都算係個大城市
搵呢2個市中間位果 d鎮住
Man多啲華僑
後生去Birmingham London Bristol仲大世界啦
方便睇波
我嚟英國前,都有上連登做呢個比較

見到啲連登仔話Birmingham係罪惡之城、黑人印度人之都、伊斯蘭恐怖分子溫床、通街爛樓、廢棄工業城市咁樣

吹到咁大,我就唔信堂堂英國第二/三大城市會係咁

結果我都係信自己隻眼,親自嚟Birmingham望望咩環境先

結果我而家Birmingham租咗樓

四、五月Birmingham天氣點?
少少凍/清涼,朝早十幾度,夜晚幾度咁樣

但雨唔多呀,只係落過幾日微雨

但就幾乾燥,搞到好似香港冬天咁成身痕
今年英國天氣似乎特別好
其實你頂得住佢個種 無限loop既過雲雨就okay

我都覺得祖國無想像中咁凍同埋極端

個種溫度同濕度就好似24小時嘆緊冷氣feel咁
你啲相已經係Birm最好個幾忽 其餘係shithole
過雲雨先惨
依家要係戶外食
特然一場雨
無得走
唯有住淋雨食
好彩啱啱食完,即走
依個世界有太陽傘 及 帆布透明膠架 天才

就算戶外食野都唔驚有雨
唉, 唔知幾時先去到UK..............Ching真自由過生活
啲太陽傘遮得半張枱
帆布透明膠架唔知點解好少見
ching
你有冇去過
Man London Bristol
容易找工作嗎

Birmingham 有冇容易找工作嗎
thanks
我尋日由city行去five ways
條路日頭都覺得恐怖
唔敢想像夜晚
Bir超多黑人
個次去全個商場都黑人,行誠哥店6個店員,5個黑人
同埋黑人好排外。
真係親身去好啲,我去完唔鐘意,所以真係人人唔同。
Bir crime rate高過m
你驚啲乜先?驚賊定驚鬼?
我今日先一個人行完Five Ways果邊,完全唔覺有咩問題,Five Ways車站出面仲影到架好特別嘅四層運羊車
Birmingham好睇區
最出名既兩個好區係Solihull同Sutton Coldfield
但樓價就當然比其他區貴一大截
大學附近既Edgbaston同Selly Oak都ok
市中心南面既B5我覺得幾恐怖,尋日去睇樓,行完條路,不了
Northfield,Erdlington同埋西面West Bromwich, Rowley Regis真係咪搞
我唔係行呢條路
係去某個新樓盤
條路好多廢棄既倉同似係council house
連登仔口中嘅Birmingham當然係罪案之城、勁過葛咸城果類

可惜我相信英國政府啲數據多啲
https://www.police.uk/pu/your-area/west-midlands-police/performance/compare-your-area/?tc=BW001

同London Manchester果啲比較吓啦
住緊Birmingham area walkable to city centre
我覺得做暫時落腳點唔錯wow
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞