【連登 商業電台 光明頂 討論區(四十五)】

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
烤爹YOU
喺倫敦踩車係快過揸車
依家黑人先係特權階級
美國加州教育部擬改革中學數學科,改革方向重點,是要照顧不同數學學習能力的學生,或因此砍掉較高階的數學課程,微績分等較難掌握的數學概念恐首當其衝。新課程綱要直言,微績分的作用被高估(overvalued),並建議將數學推論融入社會公義,連結到種族歧視及偏見等問題,事件引起當地頗大迴響。

美媒報道,加州教育部發表一份長數百頁的報告,講述數學課程改革方向,其中最大關注點是平等(inequity)。新課程綱要指,目前的做法是按學童數學能力分班教授不同課程,能力最強,進度最快的同學,得以提前學習高階數學,如微積分等課程。

課程綱要稱需要改變有關做法,直指微績分的作用被高估,又形容高中生學習微積分是走歪路。綱要指出,較難的部分應留給大學處理,中學階段應關注讓所有小孩喜歡數學,並稱提前學習的同學,上到大學後也要再次學習。

綱要並稱,應將數學與偏見、種族主義等社會公義問題連結,「為鼓勵真正平等、包容的數學課堂,數學的範圍 (perceptions of mathematics)必須擴闊,超越方法及答案,令同學視數學為連結生活、多面向的學科。」
拔黑掃黃

咁奧運應該取消跳水,乒乓波啦
支那
乒乓波講左好耐
籃球呢
就應該唔要奧運
死啦19支持侵,又會比5毛屌啦
XX咁樣做
邊個最大得益?

呢啲藍絲論調嚟㗎喎
撐china joe 嘅就係冚家剷
拜登只係玩幼幼既紙版人姐

佢禽晚食咩餸都未必記得
個波越改越大,就嚟用乒乓波板打籃波
阿根廷打爆過美國
都係嗰句:加州真係唔住得人
根本係用左膠大愛包裝極端民族主義既大形商業活動
有啲屋企藍絲死廢老都話廢老登一上場 就會同中共變成沙煲兄弟好朋友 依家咪一樣無撚哂聲
科技個基礎就正正係微積分,冇咗個國家咪食得屎
biden對大陸仲狠, 只係唔出聲
諗起回憶狗, 美中和好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞