IT討論區(119)之前117其實係118

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
Ching 有冇諗過未來條path點行
agent 價除返0.75 就差唔多
同埋其實同你能力掛勾,你勁咪再叫高啲

Agent係咁,首先話你嗌得高,跟住話會照嘗試幫你fight到你target個價,咁佢就好似做咗嘢咁
$M記出堆野基本上都好user friendly, core應該係我見過最撚方便起壇既framework。如果java果邊oracle可以學下佢all in one咁整好晒堆配套唔洗自己鳩拉堆jar就好
做咗兩年,一路都係ongoing 搵緊有冇其他野好做
我諗stay 喺度都叫做攞得夠多經驗,front backend 既tech stack 都叫做hands on 掂過 (除左front end 堆js framework 真係不了,行typescript 你一個any 就係咁先,svelte 完全已經唔係js 個件事)

個位慘左pay 仲係好撚低,而且乜野都有,舊至visual basic (幫手rewrite) 新至flutter/.net core ,仲未計中間堆 php Angular 都有,不過好在team 人,特別係個manager 就退休仲好肯自己落手試新野,同埋比我試新嘢,所以先至未轉

睇佢加幾多人工先啦,不過兩手準備就有架啦
係功課黎
但我都無真正implement 過
然後望下fuckbook 下面啲sdk framework,documentation 同啲code quality 差撚到
咁始終兩間公司定位唔同,FB而家都仲係做SOCIAL MEDIA,UPDATE得快API轉得快唔統一係常事。MS係全能型有埋自己SERVER SIDE BUSINESS。MS要搞壇ALL IN ONE FRAMEWORK又方便易用係應份(雖然 .net 堆VERSION都好似轉得太快)
又吹奏返護士 IT狗又逃過一劫
唔關佢係咪social media 事,Google twitter 夠係主力搞網上service,佢兩個啲products 啲documentation 未去到睇死人嘅地步

而係Facebook 啲野唔stable 之餘,啲documentation 仲要係垃撚圾
快啲去幫手吹
我就係叫20-30%先,佢即刻話呢類情況junior少有,又話加幅20-30%通常都係senior 先有
又係一星期推爆一個post
叫佢食屎啦
senior先難叫30%
Base少先易加得多喎,佢擺明當你傻仔
0.3 hbu加3成都係0.4 hbu有找
可能我skillet唔夠闊,但我覺得我廢極轉工都唔會淨係淨係加10-15%呱
依家.net core先算好D, 當年1.0去2.0玩鳩人真係火都黎
asp.net mvc都好 .net起野真係快又方便, framework算好睇易main

真係返唔到轉頭, 掂唔返java果堆
2.1 去 3.0都係幾撚煩
跟佢個guide migrate ,三個字搞掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞