IT討論區(119)之前117其實係118

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
想問下大家top up degree有冇用, 就讀完個networking hd 諗緊讀唔讀埋佢好, 定係冇分別出嚟做野好過
係隔離po俾兩個G5 文科佬片到暈明明係佢地用uk,再加文科嘅高acceptance rate騎劫左post
有用
我建議用第一條Q

首先講readability:
‘Where’ clause嘅作用係話俾人知你想做某個filtering

Join...On 嘅作用係根據’on’ 後面嘅condition 去combine兩個table 嘅rows.

雖然兩條Q都run 到同樣嘅output,但用where clause就好清晰表達緊你想做filtering: companyCode = ‘abc’

然後講吓performance:
我估兩條Q喺performance 方面並冇大分別,不過你都可以check吓呢兩條Q嘅query plan去查證一下。DB engine嘅運作原理係‘睇’完你條sql query之後,‘知道’你想撈咩data, 佢識得喺背後做optimization ,用最快嘅query plan 幫你撈data, 即使你用緊兩條不一樣嘅query,只要佢哋撈嘅data 係一樣,咁就有機會俾DB engine optimise 到出同一set query plan. 結果兩條Q嘅performance 近乎冇分別。
我亂up下,第一條Q中間嘅cartesian product會唔會其實少d所以efficient d?第二條嘅where似乎係cartesian product完左之後再filter
sorry我係想講第二條Q efficient d,第一條無咁efficient
唔關事 rdbm會自己度query plan
拎住香港既GPA去報外國master先發現係幾慘
https://lih.kg/2517618

有兩條G5文科佬話自己低gpa都有G5 offer,所以外國grade inflation其實唔會影響香港(香港grade inflation無咁嚴重)applicant嘅競爭力
呢層要睇 SQL 點 Parse

不過望落兩條都冇分別
去美國好 可以感受吓被子彈打中嘅感覺 以後睇戲代入感重啲
香港都中過啦
手一黏便緊(中彈
出返去啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞