深夜限定心事台 (148)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
係 大家都好攰
不過即使再攰都無諗住去放棄
你唔係咁天真覺得你放棄左自己大家會過得比較好
呢個病係需要身邊人既支持 不過講到底都要靠自己
你要講到呢到都有陌生人會擔心你支持你
kam唔係解乸型咩 定係已經轉左
我諗,人既一生並唔係你所睇既咁空虛負面,咁痛苦
呢啲野出現係人生好常會經歷既事,其實你自己都話
你係有好朋友陪住你捱落去,仲有人真係記得你,同著緊你
朋友係會攰,又冇可能24小時陪住你,但我想講

萬一你行錯路,我諗你好朋友(如果佢真係你既真心朋友的話)
佢會成世都有個陰影,佢甚至會覺得自己點解對你做得唔夠多而自責
攰就要休息,唔同人有唔同面對方法
有啲靠愛情,有啲靠朋友,有啲靠家庭,有啲靠信仰

但其實,當你面對呢啲負面野果時,真係要靠意志企返起身
你自己唔企起身,身邊既人點幫你都無用
而你不妨試下找尋啲生活動力,可能係一啲小小或短暫既快樂
都得架,無問題架
無人話動力係唔會完,完左咪再搵過,大前提係千奇唔好學壞同行錯路
唔係解尷尬咩
哇 上面果班好多字
點解冇用你開心咪得
You still have your best friend
唔係,之前中學做過PT tutor薯仔
依加大學助教
唔同用法呱
我都明
好勁
我要每個人開開心心 痛痛快快尋開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞