深夜限定心事台 (148)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
你想下好
芽菜 鯇魚同 白通菜?

冇高清圖
渴睡料
正字唔會同你做 呢句咪真話囉
應該係 我淨係知地獄嚟
咁諗你會開心啲嘅咪繼續
味道如何 甜嘅?
第一次見到咁嘅配搭
我唔食唔知
其實我媽煮嘢好好食 但佢好鍾意將啲九唔搭八嘅嘢撈埋一齊
最後煲嘢勁核突
返學無錢配con了
推到我老公返嚟
我會答唔可以
偽共產
自欺欺人
好易咋喎

中國根本唔係行共產
返學戴咩con戴眼鏡啦緊係
跟黨走

不過岀現共產主義之前 資本主義係必經階段
我唔熟 想揾人教me
如果我要做呢條
應該係要做理論分析 (Marxism) 同埋case study (the case of contemporary China),我可能會分3 parts去討論

Part 1
我會先處理literature review on Marxism and Marxist perspectives
即係要睇學者點分析佢既觀點,set好左個理論基礎先
(夠字數既最好講埋社會主義制度既基礎理解)
加啲個人討論唔知你老師受唔受,我通常會係呢啲位比返少少評論
廢事比老師話只係抄抄寫寫

Part 2
介紹完呢啲框架同concepts之後,就用佢既理論去分析中國呢個case
我會先處理好處境分析同埋個案分析
呢部份係比我去了解中國社會既發展經驗(係有時空涉及,歷史性)
處境分析我會試下宏觀講左新中國既社會發展過程先
之後會微觀去一個一個sub-cases去睇
關於呢部份既結構,我會時空抽離左先
可能我會去分唔同時段和唔同國內既地域(e.g. 唔同省區)去討論
如果咁吹水去睇呢條題目,比我既話,我會考慮中國五年計劃既框架
我做評估會試下用佢呢個官方既發展框架
你未必真係講足哂個發展框架入面既十幾個計劃
不過如果有啲五年計劃(例如一五計劃,五五計劃)可能幾重要
你可以拎嚟討論,佢入面既文件有好多個可測量既目標(多數係數據性質既目標例如國民經濟年平均增長xx%,最高xx%,最低xx%。糧食產量創造xx),如果你唔想分析數據經濟既話,你望下有無啲係框架入面有關社會民生事既目標
或者你可以用其他框架,改革開放計劃都得,不過佢未必包含50-60年代既新中國發展軌跡,而五年計劃就無問題
之後我會再配合國內實際情況
(例如去搵學者先前既研究結果、有關中國社會發展既數據指標和事例去討論,某程度可反映實況,但不一定係全部事實)
去睇睇兩者(中國發展目標框架和中國實際發展情況)既一致性(consistency)有幾高
可能唔係段段時期都好一致,要睇你點分析同總結

Part 3
之後你要兜返落你上半部份既理論基礎到,用理論去分析呢啲發展狀況,其實係唔係跟馬克思佢真正想既果一套咁去run呢
呢半部係將你既part 1同part 2痴埋,否則睇落去part 1 & part 2會好independent

(我9 up下而已)
時光只需倒流一句話就足夠
我打左幾段野出嚟,係另一個回覆到,不過好吹水
始終我唔係讀馬克思流派
當我9 up
好勁 得閒講下其他範疇嘅知識
但我諗緊係咪應該咁樣答
中國係政治方面係行共產
而經濟方面行資本
之後再逐項政策解釋

但我覺得最難個點係
其實共產主義好多地方都好矛盾
幾十歲人仲想扮後生仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞