有冇人做加盟店賺到第1桶金?

57 回覆
6 Like 71 Dislike
咁佢間加盟商擺明有問題殺雞取卵。正常係吊住加盟店有錢賺,再吸部分血,佢搞到你親戚都冇錢賺要收皮根本係on9
我講緊冇親身做過姐唔係完全唔知香港情況。我話香港人一碌9打沉成個加盟idea on9呀。咁係咪一定要係香港做過加盟店先可以出聲?
開頭有冇標明佢啲貨既價錢㗎?要做開先比你知價?
連登一早有post講過香港加盟商十居其九搵笨柒
你所講嘅idea即係business model 根本冇話一定唔得
不過好明顯呢個post就講緊香港情況啦
我屌人話個business model呃人姐,係某加盟商呃人姐,唔洗全部話唔得,你有心做你都可以做加盟商,你冇咁多本咪可以靠加盟店去快速擴張打起個brand
但係啲新貨一定要應承加?就係想問agreement有冇規定來貨價果啲,同佢deal好唔可以加價/加某個%?or加啲condition話營業額去到某個位先加貨?
人哋本身句嘢已經講咗“多數”幾時有話全部唔得?
原來2個月前有post
係呀真係好post黎
我原本都有諗過加盟店都以為好容易賺錢
結果睇完完全明白係伏
賺到錢嘅我諗係機遇好
天時地利人和加比佢加盟嗰個人係好人
黃店加盟係咪好人血
三多雞脾血的教訓
總公司見你間舖個位有生意就會喺你附近自己開間頂死你自己LAAM埋
如果見你個位死位, 你自己都仆曬街但錢又要照比總公司
加盟加到蝕左第一桶金就有
係香港記住一句就得啦
自己賺到錢既點解要俾人賺
咁係因為肺炎生意差?加盟商管理唔算好有問題姐?
《視點31》城中關注點:特許加盟條款辣 經營商投訴無門 (15/4/2014)
https://www.youtube.com/watch?v=LrbHP6Helro
好慘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞