有冇人做加盟店賺到第1桶金?

57 回覆
6 Like 71 Dislike
有冇人做加盟店賺到第1桶金?

加盟店運作係點?算唔算做老闆?

最大得益係唔係都係總公司?總公司搵加盟店笨?

做到死先得雞碎咁多
加盟都有好多玩法嘅
有啲公司冇咁掠水 咪拎到佢個名黎賺錢
有啲做乜動作都要俾錢總店就純搵水魚做
開 franchaise (賣俾你個條友)發達既就有, 從來無聽過做franchise 有發達。 唔跳樓破產已經算執到。
上網搵下, 老麥, 7仔, 全部都係franchise 墳場, 做個個死個個。 好彩就日做12粒鐘夠出萬幾蚊糧俾自己, 唔好彩就。。。
賺到錢嘅點會比你加盟吖
加得嗰啲多數都鏈實你春袋
咪再天真做加盟!
https://lih.kg/2453604
未聽過做M記做死自己身邊有Frd屋企做M記發達就有,7仔的確係仆街啲,但係朋友屋企人當返工都有5-7萬個月,最差都2-3萬
老麥可能我記錯, 但係7仔就一定無死錯人。 好既就公司自己做, 雞肋先俾你。
香港人好撚on9唔好一單半單/一間半間仆街公司就否定全部加盟店啦。你第一個point基本上弱智都識答,就係好賺都要時間賺到咁多錢先開到下一間分店囉,啲人夠問廢老巴菲特點解你套價值投資加複利咁好用冇乜人跟,冇人想坐幾十年呀,如果唔係冇香港人笑佢廢老啦
咪話7仔係仆街啲,但係你自己唔做請個PT,其實都係唔錯既被動收入姐,少極都有2萬,你又可以做其他,其實冇想像中咁差呀
我聽講過
711總店會見你生意好,特登係你附近開多間分簿你生意
好撚賤
巴打你自己都做緊?
淨係貨源比人鏈住春袋基本上都唔洗點玩,搵其他嘢賣比人捉到又係唔洗玩
做加盟店只係另類打工,不過同人講做老闆仔咪好似勁啲,實情搵落可能好過打工仔但總公司要搞掂你都好容易
我係美國做囉不過老實講美國同香港市場唔一樣,唔知香港啲加盟商係咪真係仆街啲。暫時淨係聽過7仔一間仆街。咁你都要睇下人地要求㗎嘛,有啲的確係逼你打工,好似Chick-Fil-A咁1萬美金加盟費,但係佢好多要求,真係另類打工。有啲就寬鬆啲,人地旨在打起個Brand雙贏。最後其實你做起咗,你可以請人做,咪多份被動收入,你可以去打工都得
你心態錯咗加盟店其實一定有限制,冇得比你當自己生意做同話事㗎啦,成也蕭何,你靠佢個brand先有生意,敗也蕭何,你要比人控制供應鏈。其實我覺得最好既心態係當多份被動收入,你儲夠錢自己再開其他都得㗎,反正唔係蝕就得啦
我啊sir都講過類似嘅野
我有個親戚做過一間三文治連鎖店,開頭嗰陣幾好,佢位置又係啲寫字樓區,條數幾好
做多兩做啲食材又貴咗,但唔比佢自己喺出面搵供應商,一定要用佢自己公司嘅指定供應商,又唔比佢賣其他菜式,整多兩整個供應商派嘅食材又唔靚,款式又固定
最後玩咗大約兩年就收咗皮,輸晒成份強姦金,睇住佢開頭好開心咁做做到一排之後再去探吓佢殘晒
profit 要唔要同總公司對分?
其他行業唔知啦
但飲食就多數都無錢賺
喺美國做 唔知香港情況 又要話人on9 係咩玩法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞