恐怖物理實驗 - 雙狹縫實驗

114 回覆
6 Like 97 Dislike
因為身處呢個星球即地球既人類靈魂靈體,智力智能被一定程度限制左,唔能夠用腦袋去理解/發現到神既領域既知識或真理,畀你諗撚到解得通神咪好撚驚驚你班殘暴既人類會搞鳩到佢囉
係咪姐係xxx的貓講果樣野
牛頓第三定律?
物體動者常動,靜者常靜,如果有加速度,就一定係有外力施予係上面。

以至於點解係f=ma,呢個就係透過實驗觀察出黎嘅結果

呢個解釋如何
你係大氣環境下最多咪計埋摩擦力/空氣阻力影響
唔洗上太空wor
Randomness
以我中學知識
將部自動噴墨嘅機放係枱面
再用牛頓磅拉佢
當拉得舊野郁嘅時候(假設10N)
呢個就係摩擦力
之後再由10N均勻咁拉到30N
量度墨同墨之間嘅距離就計盤到加速度幾多
再將數字轉化成圖表
咁就有個綫性圖表 證明到F=ma
連登物理學家可否解釋雙狹縫同量子紏纏點解

想學野,唔想見到神秘撚主導量子力學,等你指教
物理係唔係只問how唔問why?
最緊要係人死後會點
唔係,兩樣都會問,但問why推到最尾都係源於最基本嘅果幾條公設,但果幾條公設係冇人知點解。
呢個亦都應該係物理最大嘅謎題
咁啲公設邊度嚟,點解有
會唔會只係因為我哋set咗呢啲公設
所以係呢個框架下推導出呢啲所謂啱嘅結果
但係其實啲公設只係部分正確
甚至根本其實宇宙本體冇任何公設存在
只係因為我哋嘅感官
令到我哋可以利用感官觀察到呢啲現象
從而定咗呢啲公設去描述我哋見到嘅嘢
咁啱又描述到
過程有意義?
呢個唔係解釋,只係歸納緊觀察到既結果(你只係重複緊牛頓定律既內容)
btw你講緊既係第一同第二定律
第三定律係講作用力-反作用力係相反方向而且大小相等
受教了
霍金好似係咁講
任何諗到嘅可能性本身都已經存在係某個multiverse
係呀,你get到個邏輯
如果所有可能性都係可能嘅
我哋只係係其中一個平行宇宙入面
行一條一早已經fixed嘅path
least action principle算唔算
least action principle係equivalent to F=ma
好難話邊個fundamental d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞