恐怖物理實驗 - 雙狹縫實驗

114 回覆
6 Like 97 Dislike
與其話恐怖 不如話無知
成日覺得自己好高科技
係外星高等文明眼中而家地球同石器時代無分別 溝通都溝唔到 所以先唔俾你地搵到佢
觀察會影響結果

即係觀察呢一下會影響成個實驗

唔明有幾恐怖

人既出世同死先最恐怖

點解人要出世?
點解會有我?
咩叫做我?
我又係邊個?
呢度係咩地方?地球?點解我無啦啦會出世係地球?
人老點解會死?
咁死後去邊?
咁我死後,我又去左邊?
會唔會死後就無左我?
如果死後無左我,咁我而家係度做緊d咩?
咁我做緊既野有咩意義?

諗太多人都癲

一諗到死左,如果無我,咁我而家做既野有咩意義
成日諗宇宙無生命文明,咁宇宙其實無咩嚟點解有宇宙,一切物理數學法則點嚟,係咪有造物主,越諗越鑽牛角尖
就算觀察係改變結果,點解又可以違反因果定律
考試嚇撚死中學生
咪係 都係要番工
呢幾個實驗只係驗證咗無論幾間接嘅觀察都會干涉到量子態,咁唔代表違反咗因果定律,我唔明你點推導出第二句出嚟。
事實上目前嘅量子物理學係解釋唔到啲現象點嚟,只係能夠做到「描述」同「推測」,人類對量子現象嘅理解真係好皮毛,所以啲人將呢啲連繫到神秘論都係好正常。
咪係 星期一恐怖好撚多啦
文科撚唔是好明
光 點樣知有無俾人觀察
佢既延遲實驗,觀察結果比干涉結果慢,干涉結果就好似會預知觀察因素一樣,咁都唔係結果比因素快?唯一解釋除非有野比光更快
條片冇講清楚個實驗係份paper,我唔敢太肯定,但本身螢幕A都係一種觀察,A嘅測量結果都會影響返B嘅結果,如果A嘅結果係干涉條紋,B都必然只會出現相應嘅結果。如果就咁就條片嘅描述,我唔認為可以得出顛倒因果嘅結論。除非條片可以講返係邊個實驗,我要睇返原文先可以得到結論。

Btw,條片都有啲錯,光子係冇自旋的,光子果隻叫偏振,原子/電子果種先叫自旋。
恐怖在會顛覆科學常識 科學好依賴觀測 但如果被觀測對象會講大話 即係觀測唔可信 甚至連推論空間都唔留俾你 科學就唔知再點做落去
中學phy可以重讀啦
諗深一層其實因果關係都唔係定律嚟 只係經驗論
姐係我哋踢個波 佢會向前郁
踢一百次都係會向前郁
「踢個波會向前郁」只係我哋觀察所得 描述出嚟嘅因果
但我哋證明唔到下次踢佢都必然會向前郁
咩地球係圓
我把水平尺放地下明明係顯示平既
你把尺係攣
思想實驗黎,實際上都未做過,亦都做唔到
我估應該係類似 Bell experiment 啲friend
最尾個段連冥想都影響到
一個probabilitistic嘅worldview都可以俾人話係推翻因果率
弱智請收皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞