仲有冇人玩緊魔術?

64 回覆
4 Like 0 Dislike
破解左都無所謂既 總會有朋友無睇過
同埋通常最enjoy /深入鑽研既都係本身有玩魔術既人

有時同一個魔術 原理相同 但唔同人表演都有新既感受
玩過魔術既人都明白呢個感受,就算劉謙都有講過遇到呢D人點處理
的確會心靈受打擊
玩過之後嘅結論:
1. 玩啲簡單但係impress到人嘅
2. 一個魔術同一個人只能表演一次
我覺得如果玩俾朋友睇,你最好知道佢地咩性格先,即係會唔會搞搞震個隻
其次,劉謙都講: 如果你身份唔係職業魔術師,最好唔好行埋黎講我玩個魔術俾你睇. 人地就會有心防你,覺得你有小動作
佢都話最好開頭用講故事形式切入,等人地有"真定假架 半信半疑"個心態
你再話我地做個小實驗試範下黎開始表演,當然唔係所有魔術都岩呢種形式,可能心靈魔術會比較岩用
無玩好耐,以前玩牌多。睇過下d lecture 咁
https://youtu.be/0pBlfiRvLDQ
share下 雖然我個流程好簡陋
唔夠肉夾, 手細直情冇肉彈起個coin
練得熟嘅
間唔中表演下幾型
溝女都加到分
同埋魔術都有分好多類
舞台類如果無台風就真係會柒
近距離魔術我覺得幾好,反而同人拉近距離
淨係記得有套外國戴面具鬼佬破解人地魔術
巴打玩舞台?
有睇過
滿足下好奇心 不過對學魔術無幫助
學既話好多細節位要執同注意
不過佢節目都係預俾普通人睇
YouTube成個Channel任睇
不如無私開youtube教啦 最多咪戴面具
都無咩人玩魔術架啦 仲快失傳過Chinese Kung flu架啦
其實我覺得如果想學玩 開tg gp之類share下可能仲好
自己又唔係好勁 講到教教聲好奇怪
同埋買左好多魔術教學都無時間練
拍下片都爽
有人欣賞就有動力再學新野
講解個人少少見解如果初學魔術黎講
啤牌魔術 :
新學玩應該最易上手, 有好多魔術都係唔洗好多手法/接近0手法, 但0手法唔等於易學, 因為好睇你個人表達技巧同點樣帶領節奏 (如果你講野叻就效果更好
手法練到勁 or 加埋道具一齊用 視覺效果可以好強烈
進階少少仲有好多DIY自制道具可以玩
舞台類就類似ShinLim個種, 可以拍片玩都幾得意
啤牌一副普通bicycle價錢大約20-40蚊 係消耗品黎
用到咁上下 手感會好差 經常會換牌

硬幣魔術 :
一套標準Coin set連最常見個件道具 少貴
普通Half Dollar 大約300-500
銀幣Half Dollar 大約1200-1800
但一套可以由你新手玩到變專業級都唔洗換
道具通常一套都偏貴,都好睇你邊到買/個師傅手工(出名個幾間好貴)
學硬幣魔術由於大部份都要有一定手法做基礎,岩岩學個時係最難進步,同埋要一段時間練習先開始表演到

學硬幣魔術有個好處, 你可以番學/番工/搭車都練
街到拎副啤牌練個人覺得好怪,雖然以前都試過
香港人又鍾意拆穿
正常既, 個個都有好奇心
如果學識正確地欣賞會更好,不過普遍香港人都唔太好藝術野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞