仲有冇人玩緊魔術?

64 回覆
4 Like 0 Dislike
諗番N年前電視播 魔法擂台,
個時好似幾多人對魔術有興趣
但熱潮好快就過左,香港想搵人一齊玩下 交流下都難

中學開始自學,玩到畢業出黎做野,都無一個朋友玩魔術
呢到有一隻手指👆🏻
呢個係搞笑
紅同白, 話說youtube D片俾人刪哂
如果想學玩魔術,記得千祈唔好由基本功學起
除非你對魔術好有興趣,如果唔係呢類起碼要練2-3個月先表演到 一般人好快就放棄左

最好搵d簡單 日常生活小魔術黎學 練一兩日就表演到就最好
明明係一樣好好玩嘅藝術變左小丑
日本有種摺紙藝術 叫onigami
有玩過銀仔/啤牌 特登買碟學 不過啲tricks好難記
自己都無成日練 通常都係double lift簡單表演一兩下

玩開牌類魔術
銀手魔術真心好考基本功 有d練成個月都唔熟
順便share下我d銀仔
Half dollar

Dollar
牌類有D手法我都覺得好難
以前練過下空手出牌同埋最近發現左Black Magic,突然覺得發現新大陸咁
琴日先睇完劉謙係youtube教學

細細個勁中意睇佢變
學完冇地方表演其實有啲曬氣
初初有興趣就係睇左劉謙表演超級老千,YOUTUBE搵到
之後第一個學就係呢個魔術
又唔係咁講既,我覺得除非你諗住學黎做正職搵食,
如果唔係同學琴學樂器一樣,有時都係自己開心下
玩得多就發現,手法練得再好,都要練埋講野先得 表達方式要進步先最難
我睇完之後都發現左佢講既野真係平時魔術教學無注意既細節位
就算其他魔術都應用到
https://youtu.be/n7XAr87PmDg
我一開始睇劉謙係睇依個,唔知你睇過未
不過真係好勁
來來去去都係
手心彈銀仔
手指收埋銀仔

只要你手夠大, 好多招都可以好快學識
有! 我中學個時都練左
不過當時用webcam拍片 畫質差爆
沒落左啦

而家大部份魔術上網1 search已經有破解

玩樂器好過
成日聽人講手大手細都一樣得,
我同你睇法一樣,
手細唔係練唔到,而係真係手大優勢大啲
我練耐左 反而覺得手大細唔係問題
問題係隻手指節中間有冇指縫先係最大影響
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞