有無單反用家仲未捨得賣仔?

89 回覆
33 Like 4 Dislike

成 set Nikon 仲係度
玩無反就唔玩canon喇
17-40最跳水價,L鏡最平唔洗2000都有交易
一鏡難求呀好賣到
咁貴玩唔起,坑太大
你canon撚?
情況相反,成日見到tamron sigma個啲大部分都係canon mount
Canon擠牙膏擠了20年
Sony讓大家過好日子冇幾日
大家就懷念Canon了
呢支當年有過但唔知係咪bad copy 用落40D都唔sharp

而家用緊1635

諗住收支24.4
講下單反無反畫質最大差異既Nikon
其實唔聞邊位我覺得唔真係咁大分別(大三元計)
好多時影相真係夠用就得, 例如話你用2.8光圈影相邊位好多時已經blur左, 係咪下下需要聞邊位呢, 就係呢個原因好多畫質更差既Nikon D鏡仲生存到而家
而家單反鏡個價真係賤過地底泥, 反而係upgrade好時機, 例如D750以前好多人都係用24120 kit鏡, 而家就算收番支2470非vr都係4500左右, 畫質已經好大提升, 足夠用到單反真係收皮為止
當然如果你話入坑既話, 係唔應該為左慳錢投資係已經係夕陽單反, Nikon支2470 kit輕一大截但畫質已經好過單反支2470vr
換無反好多時唔係因為畫質問題, 係因為曝光白平衡基本上唔會炒, 再加上機身鏡身輕一大截 (不過真正原因係有錢冇掟洗屎忽痕)
價差三倍,好難入坑
淨係會留菲林機/鏡
Digital 真係完全唔使考慮留定keep
依家ff 好抵玩
二手鏡好平
副厰大三元3000樓下有一支
其實畫質又真係唔差過新鏡好多

但價錢係四分一
平有平玩
Sony A7III+tamron 2875已經好掂
要16k
我d800加枝一代龍仔vc先六千,畫質仲靚,仲有一萬蚊買埋大三元加兩枝定
一代2470vc喎, 真係好得過2875?
二代就得
二代五年保買左4千
二代真係好野黎
做到原廠9成水準
防震甚至更強
二代對焦拍片唔差
畫質仲係頂級
問題係焦外洋蔥圈
上年執咗支1代龍仔2470 2.8
2000蚊
當紙鎮都抵
光學有24 70gm九成
好撚正
2470vc一代我就未用過
以前用apsc機買過支1750 A16真係怕怕
對焦極易炒粉, 嬲嬲地用返18105算數
之後up左full frame試過2470vc二代
完全feel到同以前係兩回事黎
一試即買
屋企仲有部1977年出廠既單反, 絕大部份都係機械式, 仍然未賣.
影動物,街拍呢d 無反靜少少有著數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞