IT討論區(117) 不開post的人

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
話時話rust 比起Go有咩好處。。。係debug好少少,但啲variable move嚟move去又reference又Option又dereference咁,寫嘅時候要考慮好多嘢煩到抽筋
宜家先睇到,假膠得黎又幾funny
唔敢講要幾難先叫fp
只知oop用得合格既人已經少之又少
真寫都無寫過
首先基本中既基本係pure function
當然冇可能成個program全pure
所以問題係始終都係點樣將side effect無害化
呢點亦都係oop同埋分層架構重中之重
因此fp亦不一定>oop
更加唔代表一個人用左fp就可以寫到好曲
Side effect
咁monad係on9丫麻
我駛唔駛係馬場跑過先講得跑馬係on9呀
一起身見咁多討論嚇左一跳放假都重有人留守

最令人驚嚇既係, 咁多討論....竟然冇嘈交

世界未日啦!!! 共產黨打到黎啦!!!!! 呀!!!!!!!
個人睇法,如果要用oop嘅講法就係類似fp入面嘅class/interface,可以將某類function嘅pattern歸類為一種寫法,提供d syntax上嘅方便咁
呢度係有嘈過交既

原來HBU咁出名
隔離post都引用緊
手巴
我覺得佢講得啱
做開手工
識人tech 唔係特別勁,但相對平時自己多少少落手玩一啲嘢,又有玩開股票,fg 就入咗bloomberg 好提子。不過佢吹水、present 係勁
係有料
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞