[義教回饋連登] 義教連登結他巴絲

90 回覆
7 Like 11 Dislike
大家好,我係蘭調人,我係一個全職既結他老師,有任何野想問我可以透過telegram搵到我: https://t.me/Guitar_ABC

同時間我連載緊既樂理拙文:
1. 《2020年代香港流行曲和弦編曲賞析》
https://lihkg.com/thread/2477735/page/1

2. 和弦旋律分析Q&A
https://lihkg.com/thread/2499411/page/1?post=bf71a23786a2d2b2b614939c140ff98baaea8bba

細佬我將會再次回饋連登,舉行每星期一至兩次的義教連登巴絲結他課堂。詳情如下:

-適合新手/卡樽頸已久的連登結他巴絲
-電/木結他皆可
-任何風格(我識答既就答
-因為以前做過幾次都有放飛機既人,所以每星期只有固定兩日可選(響細佬我平時教班既節數之間或之後)
-每人可以黎最多1次
-響葵興,我的教室
-土地問題,所以每次最多1對1或1對2
-自攜結他同彈過既譜/notes
-由即日起可以報名,完結時間另行通知
-時段:
星期三-6pm 7pm 8pm
星期六-3pm 4pm
星期日-10am 11am

其他時間再可以睇睇,有時可能得

大概會講既內容:
1. 流行結他(即係普通彈唱)-中階
-點樣可以無perfect pitch,用結他指板可以搵到一首歌既key
-點樣可以執到譜/chord/識得分網上簡譜執得岩唔岩
-點樣可以彈得似原本果首歌多一啲
-掃法/勾法變化
-結他編曲編chord
-知道歌係點寫出黎
-更多內容未能一一盡錄

2. Blues(電結他soloing)
-基本shuffle blues soloing方法:用arpeggios/chord tone,而非pentatonics
-基本 12 bar blues comping,minor blues同shuffle blues
-大師風格剖析簡介,主要3 Kings,Jimi,Clapton,SRV
-Playing sometimes outside,如何更改12-bar blues progression內的chord產生新的outside soloing line
-standard licks and runs in both major/minor pentatonic scale
-點樣調教amp既EQ/結他上的pot value/用咩effect去拎到一個標準tone

3. Jazz Guitar
-練習Routine:於固定把位上將chord shapes/arpeggios 沿circle of Vth彈奏
-Comping:隨住fake book上的chord將一隻jazz standard完整comp出(用chord fragment同特定rhythm有脈絡地一個接一個彈出)
-分析chord progression in any jazz standards:響任何的standard上solo或comp前都必需要做的一步
-正確基本3大modes:Ionian,Dorian,Mixolydian
-ii - V - I 於 bebop/jazz guitar soloing的標準彈奏方法/chord擺法
-太多未能一一盡錄

有興趣既巴絲可以tg直接聯絡我:https://t.me/Guitar_ABC
push
本身識彈d結他
完全唔識blues
點樣接觸同理解blues會好d
無詳情?
聽開metal 同rock野
想接觸但聽唔慣
淨係識12bar blues
12 bar blues既rhythm?lead?咩time?shuffle?straight?
淨係識Shuffle咋
我係彈licks開始,乜都唔識果陣然後聽熟左果套聲先開始睇d licks係咩音所以最重要都係彈多d licks先,technique引領所有其他野
你練歌會係迫自己練哂成首? 還是只係練自己喜歡/想征服個1 PART?
兩樣都有,好多都彈哂,但最難果d歌彈到最難果段,掌握到哂正確手勢之後再彈埋淨番果d,發現係自動識彈哂
Thanks
巴打, 仲收唔收巴打
有咩想問直接搵我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞