周杰倫算唔算係2000-2010稱霸成個華語樂壇

40 回覆
69 Like 8 Dislike
lm
第五隻開始重複自己
ching呢首真係識貨喔 呢首我覺得都幾冷門
第五隻好似係七里香?七里香都好多唔同曲風喔 點樣令到你覺得係重複
我諗佢做得流行歌手, 傳唱度係好緊要

如果首首都娘子 止戰之殤, 最後只會變左d 風格歌手唔會長紅
例如陶喆初出道r&b風格好強, 影響力都好大, 但唱親其他人d 「流行」歌都好奇怪 (例如兄妹), 因為太有風格; 另外其他人唱佢d 歌都唱唔到佢10%;
另外陶喆都算極有才華但幾年後一樣超越唔到自己, 佢到之後d 演唱會來來去去都係唱果幾首, 甚至一樣都係回塘

周杰倫2樣都carry到, 幾清楚自己定位, 流行曲夠流行先夠傳唱度, 而且佢d 「公廁」progression 一樣作得比其他人好聽
諗唔到有邊個華語作曲人用4536251 可以作得好過周杰倫top 10
5566紅佢勁多
見過有人講周杰倫啲pre chorus係無撚敵,自己覺得其實都係,就算有啲得一兩句都好帶動到個情緒
剩係舊歌依家都稱霸緊
佢平衡到流行性同音樂性
呢個真 真係流行得來唔會話無自己風格
又吹奏月經咁
事實唔怕吹奏
同主播散左之後,d歌都差左
2000-2021都稱霸緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞