周杰倫算唔算係2000-2010稱霸成個華語樂壇

40 回覆
69 Like 8 Dislike
先唔計近呢幾年結左婚之後收收地皮
但係2000年之後紅遍成個亞洲咁濟
基本上隻隻碟都會有兩三首係個個都有聽過
尤其係2000-2010呢段最巔峰嘅時期
暗號,擱淺,楓,夜曲,退後,說好的幸福呢到宜家都好多人聽
個陣成條街都係周杰倫嘅歌
我覺得打後個10幾年到宜家都未曾見過好似周杰倫呢種級數嘅華語歌手
不服來辯
無乜好討論
頭四隻碟係天才
之後跟返watt 做個天王
係, 仲要自彈自唱正到仆街

https://youtu.be/gTsVQXXGwdU
佢以前啲歌真係好撚好聽
半島鐵盒,藉口,晴天
仲有最長的電影

而家都稱霸緊
雖然2000年呢段時間mp3已經好興,但係我記得d碟d銷量都好誇張
但係十一月的蕭邦打後都ok啊 個陣不能說的秘密連住我很忙個隻碟都好多人鍾意
一個歌手有4隻神碟仲想點.....佢仲要一年一張全自己創作
同埋之後5-10只係相對佢黎講跌watt,擺落其他歌手度一樣變神碟
好鍾意頭幾隻碟啲歌入面好細緻嘅效果音

《11月的蕭邦》之後就冇再咁俾心機放啲特別嘅效果音入去,唔知係懶咗定係迎合主流聽眾口味
暗號每次副歌前嗰下真係不得了
老實講 嗰陣都真係唔覺得有其他歌手可以紅到好似周杰倫咁 JJ嘅話可以話2010年打後都叫就到
呢個我都覺
同埋我真係唔覺得得4隻咁少
跨時代之後真係好多電音 不過個陣都算係新嘗試嘅 尤其個陣韓國個邊曲風崛起 再加上台灣都開始有唔少歌手用電音 不過出到黎效果麻麻
可能我濾鏡重,真心唔覺驚嘆號啲歌差起碼真係有新野
反而十二新作就真係為左挽回返市場變保守左,之後2隻都唔敢再跳出個框架
不過呢d真係睇市場接唔接受嘅 驚嘆號個隻個人認為係改變曲風嘅開始 不過就有好多人話咩退步又點 我反而覺得十二新作其實都算平衡返 當中都好好多好正嘅歌
不過某程度上電影都幫佢上到神台嘅 頭文字D嘅成功開拓到去日本個邊市場 2006年開武道館演唱會反應都唔差 更加唔洗講不能說的秘密紅到去韓國 個陣都有唔少嘅韓國歌手好鍾意周杰倫
4隻神到無人超越到, 之後去到2010 都係一線頭
我都覺真係未搵到有碟可以超越到呢四個 就算係佢本人應該都唔可以超越到
首以父之名,2003年已經玩緊melodic rap
呢首都真心癲 個陣真係未見到有人玩呢種曲風
好撚鍾意 杰倫Jay 隻 反方向的鐘 ... 依家聽都唔Out
頭四隻真係有今生冇來世,第五隻開始厭。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞