西部牛仔電影最佳主角係咪佢?

126 回覆
63 Like 0 Dislike
arr arr ar ~~~ wa⁴ wa⁴ wa⁴
革命怪客呢套都ok

有部1939年黑白牛仔片,John Wayne成名作,叫stagecoach,都唔錯
口琴佬Charles Bronson拍過套the great escape,個套都幾好
史提芬麥昆
eli做爛仔角色又係冇得輸
逃獄片王者
呢套未睇過,不過lee van做奸角一流
西部片嘅地位嚟講
John Wayne高啲定Clint Eastwood
我覺得Charles Bronson 唔算靚仔
但係幾型
Henry fonda
我投奇連伊士活,除咗演外,佢仲有導過。John wayne硬漢形象深入人心,但牛仔片入面貢獻冇奇連佬咁大
John Wayne代表作the searchers係幾撚型既

但John Wayne比我感覺成個鬼佬成龍咁
又奶軍國主義又奶得柒
Henry Fonda係美國人心中既英雄
係呢套卻做反派
所以好多美國佬接受唔到
好似美國隊長跑左去DC演壞人咁

但我覺得Henry Fonda係呢套做既角色非常非常型棍
一個試圖改變自己迎合新時代既老派牛仔
最後遇到口琴佬而覺醒返自己本性
作為一個牛仔同口琴佬決戰
Red Dead左膠男演員都好吹奏

仲有成個post5頁都未有佢啲圖
呢部戲勾鼻佬唔係做奸角,香港邵氏有份投資所以羅烈做主角.
12 angry men
奶軍國主義咁on9
我諗當年一個冇預告片嘅年代
做慣好人角色嘅henry fonda 一出現就整個咁嘅出場
對觀眾嚟講都算係一種震撼
意粉西部三部曲都好睇
但之後出既西部往事先係西部片既精粹之集大成
令觀眾意想不到的震驚正係Sergio Leone想要嘅嘢,Frank出場屠殺McBain一家場戲,鏡頭從後跟住Frank 最後180度track 到亨利方達正面,首映時觀驚呼:"Jesus Christ!He's Henry Fonda!"
拍Fistful of dollars時Sergio Leone已想用亨利方達演獨行俠但俾電影公司鬧佢痴線,小型獨立公邊夠Budget 請得起天皇巨星?結果用了當時冇乜人識,只係4/5線演員的奇連伊士活,奇連伊士活也因此一炮而紅.
www.youtube.com/watch?v=2RYq1PLdT0s
www.youtube.com/watch?v=t1wudRFGEhY
My name is nobody充滿Sergio Leone風格,因為是Sergio Leone不掛名作品,雖是監制身份很多場面都是Sergio Leone親自落場執導,亨利方達的水加眼鏡做型原是萬里狂沙萬里仇中沒有採用的設計.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞