已經到左英國了[6]#wail#pig

1001 回覆
22 Like 3 Dislike
我係香港皮膚好好,過到黎既刻有皮膚病
點解個個皮膚好左,我相反
會唔會食錯野呀
我前排無啦啦生濕疹,去NHS開咗隻藥膏用咗兩晚就好返
我反而d鬚生得快左
但一樣都是唔密
剛剛已付按金,希望順利過到referencing租到樓
oral麻麻嘅我,今日睇樓時同個agent吹水吹到係咁食螺絲真係有排練先可以融入到個社會
明明去歐洲大陸旅行果陣講英文都好流暢同好有自信,大家英文都係second language差唔多水平,有啲鬼佬仲叫我講慢啲
但宜家嚟到英國,第一次去英文作為first language嘅國家,我即刻覺得自己啲英文好廢,又聽唔明人哋啲accent
我仲要係一個人嚟到英國,宜家真係無晒自信
我仲未register到NHS
等緊Clinic 覆
好撚痕
直情打電話去book睇樓都好驚同好緊張
唔夠膽入餐廳叫嘢食,暫時都係幫趁超巿返酒店自己煮
i know that feel.jpg
我試過痕撚到半夜會醒,然後瞓唔返 巴打加油

講起個clinic就谷鬼氣,我睇完症嗰陣醫生話會將prescription 送去我最近嘅pharmacy 到pickup,然後我等咗成個月都冇回音,我就去問返間clinic金中戈弓戈金,結果佢同我講睇症當日就送咗去pharmacy SMS EMAIL都冇個,撚知佢送到咩,搞到我白痕咗一個月
我都唔識聽印仔啲accent,點聽
喺香港已經聽唔明,何況過到嚟
其實多唔多巴打絲打啱啱過到嚟有語言信心危機?
You are not alone同佢地講電話成日都要叫佢哋講慢啲
平時煎嘢炒嘢唔開真係唔得
我明白 我都係一個人黎 都係半桶水英文
我同自己講怕柒就乜都做唔成就硬住頭皮頂硬上
咁撚恐怖,痕醒
我個clinic 星期一打過黎問過我d個人資料,依家我都唔知好唔好打返比佢地問,因為有人講過英國人做野唔吹得
黎到先明白d人講係外國咪撚病
依家買左隻cream 頂住先。希望唔會R到爛肉先
黎到就知呢到好多唔同口音,自問係美國留過幾年以為會聽得明。點知英國口音有d真係好難聽
印仔唔洗講,佢地個d都唔似英文
第一日落機係startbucks 到叫野食,個印仔講個d英文我一句都聽唔明,佢個樣之後勁閪,覺得好似我唔識英文咁
啱呀 香港人最大問題就係怕講錯而唔敢講,你有勇氣隻身飛到英國,點解冇勇氣去講英文,學語言最重要就係不停犯錯誤先會學得好,所以唔使驚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞