連登有冇人用vim/nvim?

109 回覆
10 Like 2 Dislike
nerdTree點整到好似vscode咁下面開個terminal?
Vim 一定要學? 而家ide 啲功能唔夠?
自己寫個autoclosing plugin
你用vim 定nvim?nvim 有興趣一齊寫
暫時我寫咗2個plugin, 但睇落你呢個係大佬級。1 可以check 上一行有幾多space (nvim_buf_get_lines), 再check buffer 嘅 spacing 係幾多 (set expandtab? 嗰啲)去做indent

2, 3, 應該係if else, 4就應該關nvim-compe 事,你要寫source

我之前寫個plugin喺呢度,你可以睇睇

https://github.com/winston0410/range-highlight.nvim

你開咗個repo post 條link 出嚟?想contribute 吓
因為你呢篇嘢 我走左去學emacs 雖然唔會當主力工具用 但學到好多野
你本身係用開vim? 有冇得分享吓
工作上我主力用vscode 有時會用vi 改server config
最近研究緊點樣可以用ipad都可以寫到code 我既用途主要係學習
所以我只需要基本功能editor 而emacs window既功能multitasking好方便
當然用vi+tabs一樣做到 但我覺得emacs既操作更即時 同埋built已經有足夠多既plugin可以用
最最重要係可以係唔同工具上拎到優點去解決問題
我都想知 ipad 可以點寫code?你點set up?

如果要用到最盡 我覺得用tmux + vim 好過用佢本身個tab, 方便好多
terminus ssh -> debian -> terminal emacs
SSH 去server
如果想喺ipad 寫放喺github 嘅code 呢?
SSH + Vi + Git pull push
sudo nano
連touch都廢鳩事用
聽講ms多人用vim
remote都計?
咁我用緊手機寫啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞