連登有冇人用vim/nvim?

109 回覆
10 Like 2 Dislike
如題,nvim 新手交流吓
淨係識進出insert mode
:q
airline!
Me
nvim個REPL幾好用
Emacs 用家過嚟踩場
有冇用過vim 同emacs 有幾唔同其實?
淨係識用nano
好似好撚勁 試吓先今晚

如果係噉, emacs 有咩限制?learning curve 高啲?
Emacs 嘅限制係時間,同專注力。
唔係所有人都適合用Emacs ,我舉幾個例子。
一、已經熟練使用其他editor 或IDE ,並以此謀生,無空餘時間。
二、唔願意暫時降低工作效率,去換取未來更高效率。
三、習慣依賴人地嘅configuration 或build-in function 去工作,唔願意自己由底層customise 或自己由無到有寫某啲功能。
四、不能大量閱讀documentation 或user manual,或英文水平唔足夠。

有咩人適合嘗試用Emacs,又有幾個例子。
一、不惜一切去提高工作效率,可以一個制搞掂唔會噤兩個制。
二、需要頻繁切換唔同language ,想有個統一interface 同keybinding。
三、學習能力高,願意花大量時間構建屬於自己舒適嘅工作環境。
四、由於長期電腦工作,手部受傷,唔想頻繁來回滑鼠鍵盤,需要最低勞損嘅工作環境。
五、毫無電腦知識,但天生被虐狂,得閒無屎屙,係屋企蛀米大蟲,荒廢時間,人生無目標無意義無女友,入坑Emacs 係一種救贖。

我係第五類,Emacs 係少有一種有哲學意義嘅software 。我最大嘅特著係明白到學習係責任,你有機會去學,有能力去學,唔應該浪費。

PS: Vim user 轉用Emacs 比想像中要簡單,有個叫Evil mode 嘅package ,用開Vim 嘅muscle memory 可以全部保留。但我個人認為如果唔係Vim 多年用家,唔好喺Emacs 用vim keybinding ,因為咁樣令好多package 嘅keybinding 唔consistent。
頭先睇咗emacs 啲介紹,好似係可以做好多好多嘢。你學咗幾耐先叫上手?
我當初一隻programming language 都唔識,上年三月疫情時間太多,無聊買咗本c++ primer,就走去用emacs ,根本無從入手,用咗半日就放棄,轉咗去sublime text ,用咗一個月sublime text 發覺好麻煩,因為成日要用mouse,的起心肝去學emacs。

基礎操作都學咗我成星期,講緊係上下左右郁cursor,open file save file,轉buffer 之類。一個星期後先可以做簡單操作,整下mini project 咁。(但我之前點compile 又唔識,makefile 又唔識,cd ls 又唔識,頭一星期花咗唔少時間學command)

我唔知點為之上手,淨係打code 我諗兩三個星期就可以流暢使用。但我keep 住用,每隔一兩個月就會摸索到更多功能,例如view pdf file、email、聽歌、上網、export html、export latex、git、寫樂譜之類。

到我真係開着電腦,完全唔需要離開emacs 就做到所有我想做嘅嘢,都係近一兩個月嘅事。但我覺得有排都未用得曬佢啲功能。有電腦底嘅人,我諗可以更快。

有機會我整理一下啲tips,寫個blog post或者另外開post講下。
Nvim
vim基本上寫乜都用佢咁濟。平時寫開javascript backend。又寫開latex,同埋C for embedded systems。
Notepad 用家
每日都用
利申:tmux + vim
tmux 加埋alacritty 用好正
返工用開vim
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞