日本製造「小丸子」小學生書包索價 $5,000 記者工場直擊拆解400道工序點解值咁貴

145 回覆
125 Like 10 Dislike
係幾靚, 不過有冇D港爸媽覺得:哇...成5叉野, 買個Gucci俾佢翻學唔好過?
孭上身嗰體感呀
你咁講姐係如果做唔到萬能就不如無能
教育係重要 但如果冇合適既裝備保護 好多時候都係人算不如天算
如果一個小朋友正常著住衫咩住個袋跌左落水
就算佢識游水都好 濕左既袋﹑書同衫都好大機會令佢沉
咁一個識浮既書包係咪有機會救佢一命?

同埋老老實實
依幾千蚊相對於養小朋友既其他開支 真係好細數黎
補習班興趣班一個月都可能唔只
真心膠 :
baby condom唔係咸網黎咩 ?
好似唔覺有地方俾人討論買呢D

Source:
https://babycondom.com
係香港人咁撚廢乜撚都話重
你睇吓買BB車就知啲老母可以話係傷殘/玻璃骨
個書包有六年原廠保養
唔怪之得咁有信心可以用六年
個日本小朋友自己話重
究竟有無人睇過段片架
小學個陣有一個, 根本唔岩香港用, 因為香港d教科書比較大本, 放左落去會合唔埋個蓋
印象中唔記得邊年,好多大陸人走去日本旅行買呢款書包,同廁所版。
我都起得 果陣呢款野興過一段時間
不過個書包咁撚重
日本人崇優
Off topic 但入applestore講自己用小米會唔會比全applestore指住笑

重撚得過我地小學十幾本書咩上身?
你見佢D製作過程咁精細,呢個價錢根本就係抵。
記得以前睇過唔知咩節目,日本仔整果D棒球手套都係好講究,手掌手指用唔同既皮,仲要用人手織D埋線口。
我呀媽好中意日本野 我小學嗰陣買左呢個書包畀我返學 個牌子叫hideo wakamatsu 以前有海港城專門店 好多年前買都好似要二千蚊

但我好唔中意個書包 佢又硬質地又厚,所以放到好少野,同埋佢唔係拉鍊密封,試過喺街一路行啲工作紙喺個蓋下面飛出黎
加上細路都係合群心態, 見個個同學仔用普通卡通背囊,自己個書包咁樣好奇怪。

真係到大個少少先識係好野黎。
我咁多年後終於遇到知音
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞