日本製造「小丸子」小學生書包索價 $5,000 記者工場直擊拆解400道工序點解值咁貴

145 回覆
125 Like 10 Dislike
https://www.youtube.com/watch?v=2oJKGe8tQpw

片入面講既技術我係市面大人用既背囊款式好似未見過 ?
例如 "天使之翼" , 左右背帶聯動

大人要咁靚做乜
幾靚 好似唔見香港有人用
.之前見sogo有賣過一排,都係要成幾千蚊
唔知而家仲有無
我覺得最痴線係日本人唔買又平又劣質的書包
反而買呢種咁貴的書包養到呢種企業
我諗喺其他國家一早淘汰左

一千蚊以內都有既
舊款平一半,其實點解要買新款?
書包咋喎,功能已經一早諗盡晒啦,
都係睇樣姐,拎多幾年嘅款俾小朋友睇下有冇鐘意好過啦。

老老實實,個居日港女個女用個書包咪又係咁,典型商家呃細路女買嘅配色同圖案咋嘛,幾十年都係呢d 嘢㗎啦。

唉,不過一陣又買舊款俾人笑,日本學校文化
頭先我睇到一半都特登去睇seiban個網,屌你靚過九成日本公司嘅網。之後4萬幾yen得一隻,5萬幾yen得一隻,6萬yen以上幾十隻款。
面子工程
睇工藝技術書包比名牌手袋更值呢個價
無記錯既話, 佢地日本既書包係痴線到地震時, 搵佢做cover 係可以頂到一陣
$5,000 用6年當一年返200日學一日先4蚊右左唔算貴啦
香港果D$200個書包
可以年年換新既
都仲平過你
日本人面子睇得好緊要
同埋個個小朋友都用
如果自己個小朋友唔用會好似唔合群咁
小學果陣有個女同學買左返黎
其他人問佢睇下 佢話驚你整爛

呢款好似有鋼板係度for地震果陣保護啲日本小學雞唔怕啲野跌落黎撞親
日本賣嗰啲好似係個細路讀幾多年保用足咁多年,所以咁貴。

我八卦睇過百貨公司嗰啲,真皮同人做皮都係一樣價錢 。
個個同學都用
自己冇實俾人欺凌
一定俾同學日日指住叫死窮鬼
咁不如直接用lv Gucci算啦
日本書包好似浮水既,可以當水泡
大人用都好似幾靚,邊度有得買想買一個送俾條女
識浮水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞