[日本戰國]毛利元就——係咪戰國最強大名

64 回覆
19 Like 1 Dislike
真,以前睇過幾本中譯日本小說
隱劍秋風抄
半七捕物帳
入邊都間接描述過類似既風土人情
只要條女唔係又老又樣衰
你生過/熟知房事反而係優點
要再嫁好易
牆頭草都要聰明既
佢個仔娶本多個女呢招算高著
唔係佢個大仔同本多
憑關原之戰拖住德川主力部隊夠滿門抄斬
仲邊有後面大坂城打
關原戰後
井伊直政同本多忠勝都幫佢求情

就知有料
想玩返毛利元就傳
咁佢2個都有其他原因
本多女婿係信幸
井伊佢D家臣大多係武田舊臣 同昌幸係舊識/有淵源
其實信長時代既兵農分離政策好初步
基本上係重用d唔洗耕田既人/冇繼承權既二仔三仔黎打仗
再加上集中練兵種,例如特別練火槍兵
真正既兵農分離,史家一般認為係秀吉搞檢地、刀狩先開始
練開鐵炮既都應該係常備兵

睇長篠之戰,信長號稱三千枝鐵炮,當打個三折都有一千枝啦,都有一千個常備兵

未計信長本身既常備兵、各個大將靡下既常備兵,母衣眾

計落都起碼成萬人

都唔少嘢喎
係日本人價值觀黎講,家族既延續係重要過自己條命,所以真田昌幸買兩邊既策略係好成功的因為信之保存到真田家家名
買得好好丫
就算德川呢杖唔贏,之後都會贏。

留嫡長子信之喺德川嗰邊有本多小松(家康養女)做靠山,延續血脈絕對冇問題

帶信繁(之前喺大坂城做過豐臣近侍)去投靠石田三成,又有威望帶兵打杖,萬一打贏咗可以揚名立萬(事實係輸咗成為千古佳話)

當代最出色既騎牆派當之無愧啦
其實津輕為信都好騎牆
私底下同三成超fd,叫個仔娶三成個女,戰後又保住石田家血脈,而且最後仲可以安堵所領
不過田舍大名冇咩人識
亂世後期騎牆代表
東北 津輕為信
關東 真田昌幸
九州 鍋島直茂
小松姬係因要嫁信之先成為家康養女 家康唔係佢靠山 譜代大臣忠勝先係佢靠山

昌幸 幸村之所以可以活命主要都係忠勝用命求情
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞