[日本戰國]毛利元就——係咪戰國最強大名

64 回覆
19 Like 1 Dislike
一定係一條兼定
其實冇咁廢
係koei整到佢廢過劉蟬
識玩一定掟個閃光出去再接屌地 嚇到對面鳩都縮唔切
軍事實力嚟講,我諗織田軍最強之處在於軍隊既機動性

俾淺井夾都可以走得甩,乃至秀吉既中國大返還,我諗織田軍既機動性應該有其精妙之處

用人方面亦唔洗講,靡下名將數都數唔晒

經政方面,信長其實喺施政方面真係領先所有大名

- 大力開發道路,方便通商

- 樂市樂座,鼓勵自由經濟活動

- 歡迎西方傳教(背後既南蠻貿易)

- 多次轉居城(那古野、清州城、歧阜城、安土城),基本上冇錢冇可能搬,搬居城亦都可以開發埋週邊城下町

而信長點解會被人謀反,我覺得只係係時間問題

講真佢既治理方式未必個個接受到,同埋整體戰國時代充斥住下剋上既風氣,加上佢消滅過咁多勢力,一定積埋積埋唔少私怨

光秀唔郁佢,應該大把人都想郁佢
反而我覺得劉蟬唔廢,仲好識做人添

後主嚟講,俾人滅國之後可以樂不思蜀真係咁易

命仔最緊要
保守啲既操作,可以避免到反應快既對手開得切魔免抗閃屌
其實毛利家守得住係多得吉川經家關原之戰既時候寢返去東軍先保得住防長兩國,唔係既話後果應該同宇喜多家一樣
一、二技清兵一流
一大二技爆彈雷卷清一堆人
有南條蘭
兵農分離真係好緊要

不過大前提係要有雄厚經濟支撐

而名古屋地區本身就係當代其中一個經濟核心

所以今川武田咁執於上洛好大程度都係為錢
想睇日本歷史除佐wiki有咩計
中文真係得好少嘢睇,又少中譯史料
胡煒權
或者自學日文睇
睇nhk d歷史節目,大陸仔有中譯
睇書睇小和田哲男,幾多台版書
有份消滅淺井長政 又做低柴田勝家

阿江做德川秀忠老婆係咪都想報仇?
感覺戰國時代唔太着重女人既貞節

女人再婚過又生過仔都可以繼續再嫁
政治工具貞咩節,d老公成日戰死邊個養寡婦
咁又係

啲大名好多都好男色,玩吓小姓、近習
睇戰國權兵衛講
話架仔唔睇重呢d
生過仲好
證明生得出
男的不會懷孕
權兵衞算係少有用心既channel

我都有睇開
真田家最勁係亂世生存 前面係武田上杉北条間遊走
後面本家企西軍, 但嫡系就企東軍仲搵到本多忠勝做靠山
真田昌幸係好聰明,令到真田家生存至江戶時代。但係最後都被德川流放到九度山至死,返唔到去同大仔團聚
其實以前日本真係無呢個concept
就算係平民
佢地以前會有足入婚,即係試婚(同居)
試完唔啱分手再下一個既情況好常見
武家果d無得試婚 但多政治聯婚
事後同對家交惡 被人退貨
跟住個女又會再嫁俾第二個
呢d case 好常見
所以好多都會納妾
妾先係自己鍾意果件,老婆通常都係門面用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞