有冇人試過耳石移位

86 回覆
5 Like 1 Dislike
有冇人試過食藥?

好似個個做復位就ok

定我太依賴藥物
我朋友試過,持續幾個月,會突然天旋地轉,睇晒最出名果幾個醫生都唔掂,仲話佢因為退化,無得醫,點知有人介紹咗個耳鼻喉老醫生,一嘢擰個頭就OK,佢話耳石係一D 鈣嚟,跌咗入螺旋位,識得就可以順住咁扭返出嚟。
睇嚟每人個情況都好唔同

好開心暫時斷尾
有,但睇耳鼻喉佢話冇藥醫,淨係可以舒緩
後尾佢幫我做左幾次復位搞掂

利申 : 其實睇前已經暈左成個月,中間試過自行復位仲厲害左
今年年頭又有,不過自己好返
究竟點解我嗰陣可以暈到卧床不起

你地就好似普通頭暈咁
因為我唔可以平訓,一平訓就狂嘔
要攝住幾個枕頭坐住訓
我女友當時都係搵黃雅信。
我個排訓又盡量唔郁得 試下坐住訓又訓唔到 晚晚冇覺好訓
搞到暈之餘肩頸都勁痛 肩頸痛頭又會痛
政府醫院算9數
我試過 , 我google 覺得係 , 第二日我就去樓下診所睇,醫生就話係 , 俾左止暈 , 兩星期後好返了
same 本身已經成日偏頭痛,個排幾乎日日食止痛藥
希望唔好復發
試過 搵耳鼻喉專科幫你扭返岩位就冇事
睇左幾錢 窮撚想去睇睇成日冇啦啦頭暈 朝早有時一起身就暈到落唔到床
我想問下你地耳水不平衡玩唔玩到機動遊戲 ?

每次玩d激烈動作大d既機動遊戲玩完都會好暈好唔舒服 (玩既過程我係一d都唔驚)

搞到好似好廢咁成日俾fd笑
2-3千走唔甩 最尾我配佢隻藥食 冇覆診
自己係床做一次復位,唔駛畀耳鼻喉賺個幾千蚊
有冇復位片推介?thx

我睇醫生做過2次,好左一排
但間唔中仲會有返

so far 冇暈到嘔
但你要識分自己左右邊一邊暈
我有時坐喺張凳 挨住凳背坐會有一下暈暈地失平衡嘅feel 關唔關事
希望你唔係 嗰種天旋地轉真係好難忘
呢個好方便,可以自己做

https://youtu.be/Wez9SZJ7ABs
我都係自己YouTube 自救
要trial and error
我記得做到嘔出嚟跟住得左

不過耳石移位復發率高,所以我間中都會有
所以有時唔夠訓壓力大會有
好大機會係因為耳血供應不足
如果信中醫可以試吓調理
如果信西醫就食吓supplement (search “bppv supplement”)
最緊要係少操勞夠訓
洗食藥咩 做物理治療一次搞掂哂.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞