[年經post 畫樹] 入嚟放低棵樹, 我話你知你係一個點嘅人

108 回覆
10 Like 1 Dislike
多謝樓主!我的確係有力量撐住自己,但某程度志氣真係有時會欠缺,或者就係有力量但冇志氣嘅呢個矛盾令我偶有力不從心嘅感覺。我估未必係過往經歷,反而可能係性格做就一切

我好鍾意同人分享,不過通常人地只會收到我60-70%嘅真實心聲。我好在意人哋點諗我,所以唔敢完全打開心扉去講曬所有嘢出嚟。

多謝樓主你令我重新審視而家自己嘅情況
一直以黎都幾多目標 未話好有把握都叫有信心既
不過後面信句係真
絲打, 感覺你都係一個幾爽朗, 諗到就會做嘅人
不過似乎未係好有具體嘅目標, 或者對未來好似仲有D迷惘緊? 但呢樣野又唔係話對你有太大影響, 宜家嘅生活上都好似過得OK
可以比多D機會自己試下唔同野, 話唔埋又有新嘅發現呢
絲打份人比較感性, 安全感對你黎講都幾重要, 亦都幾在意人際關係
所以好多時都會怕失去左一啲野, 而將自己嘅想法收埋, 亦唔太敢講出黎
唔知係咪成長嘅時候, 都經歷左一啲唔太開心嘅經歷? 不過宜家嘅你似乎已經慢慢恢復緊?
巴打感覺都係希望有人關心你、愛護你多D
同時亦都希望自己有一日係可以自由高飛
其實平時巴打都應該係一個鍾意同人溝通/鍾意保護別人嘅人
有時多啲表達自己嘅需要比人地知道都好重要
巴打個樹幹好似個飯糰
睇得出巴打你係一個好有志氣追求自己理想嘅人
但唔知係咪過去遇到過一啲唔順遂嘅事情
可能整體個人都有啲消沉?
如果有啲咩未諗通嘅,可以多啲同身邊嘅人傾下
話唔定就可以慢慢解決到架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞