岩岩到左英國了[3]

1001 回覆
34 Like 7 Dislike
真,簡直地獄職場

講下少少自己
基層屋企人正常讀普通中小學學校
冇degree 讀左一年課程
出黎做office boy
轉過幾份工,入左間工程公司
之後決心半工讀左4年Ive hd濕鳩工程科
(讀緊果陣對哩行已經興趣不大)
哩四年人生最辛苦時間,
每日放收工就返學!夜晚返到屋企都10pm先食飯
最後抄下抄下功課又畢左業,4年都唔知學左乜柒!
好似人讀我又讀咁
人生規劃亂撚晒
最後又做左3份工
一份做幾個月做到比人炒
一份做到好辛苦自己走
一份輕輕鬆鬆幾年做到而家
不過人工好普通同冇前景
日日捱時間等放工咁
人生開始冇乜夢想
仲要每日打開新聞睇到果種冇力感
所以決心到英國一搏
幾好呀
同你差唔多,咁既情況其實係冇野可以輸
人地話放唔低香港既野,其實諗諗下,係香港根本就冇擁有過d咩,何來放不低

雖然都仲有親朋戚友呢d,依家網路咁發達,我自己就覺得問題不大既,係香港都唔係日日見啦

但係個個人既情況都唔同,所以都唔會評論太多人地既處境
只係要做既人始終都係會付諸實行,希望大家一齊努力
香港你老味
平時Weekday每一個角落平時都係人人人人人
幾年前旅行有幾次窮遊衝出亞洲
算係人生最開心既事
果陣已經好響往外國生活
外國山水 公園 寧靜 大大間超市
日日牛奶乳酪啤酒當水飲
返到黎香港已經好鳩辛苦
落到樓下間又細又窄既惠康
牛奶得幾間揀仲要比人揀鬼晒...
係香港放假返工日日好似夢遊咁
望住對面地鐵上蓋既樓1000萬又冇我份
日日幻想發達又冇我份
想安安定定比個好d居住環境又冇能力
返工做低職位又冇尊嚴
所以決心走佬!

整左肉醬
幾餐都唔洗煮了

迫撚到
屌 一諗起香港條街就連喊豬都冇心情用
你點整的
真係冇野好輸
係香港人心理好撚唔平行
係咁撚細既地方可以搭撚左成個鐘時間為返工
官塘 新蒲岡 荔枝角 荃灣哩d地方我都返過
想慳慳地食Lunch去食到成隻狗咁
等位等幾分鐘
坐就同陌生人面對面咁坐
用兩個字食完狗飯
個阿姐又收左你隻狗碟
意思想趕你走咁

好彩本身親戚唔多,可有可無
老友都有自己生活陪唔到你一世
最開心or擔心係早排同屋企人講左我心意
佢都好支持我
整千層麵可以一次過用你好多
白汁同海量芝士
終於有業主肯接受我個Offer,不過仲要過到reference check先得希望一切順利啦

我整多d拎去賣有冇得諗
最怕係過屋企人個關宜家
咁大個人, 你要走, 邊有人阻到你
不過諗清楚自己走完生唔生存到先, 之後先諗生活
係,但都想佢地安心呀ma,生唔生存到就到時先算,有錢就得
其實有啲屋主真係求閪屌/求撚含(要小心)

有啲可能重變態hehe,sheshe, or even hahahaha
same
一早想走
不過2019 見到200萬人好感動
覺得呢班人好好咁解
呢個地方真係狗也不屌
無論係職場 食物 物價 樓價 都係狗屌
係要超大,就算我知離開咗係百利而無一害,都唔敢郁。

可能真係到生小朋友果下先俾到決心
買菜呢下真係,而家食開啲本地菜要俾兩三倍價錢俾唔知咩取態既鄉黑
所以真係想平平淡淡又荀既租屋盤最穩陣搵啲獨居退休老人house而且佢地唔識巿價(雖然我都覺得自己幾仆街)
用左一分鐘就整左個dinner
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞